Ekonomija

Povratnici da pronađu posao u Srbiji, a ostali da odmor provedu u njoj!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije o ekonomiji, rastu i molbi za sve koji žive, ili su nekada živeli u Srbiji!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve političke aktere da učestvuju u izborima uz fer i demokratsku kampanju.

Govorio je i o ekonomiji i ponovio da će Srbija imati najvišu stopu rasta u Evropi, i to u naredne dve godine!

"Zadovoljan sam što smo uspeli 31,2 milijarde dinara da isplatimo za minimalac preduzetnicima, biće još dve isplate, krenule su garantne šeme poslovnih banaka, Fonda za razvoj i davanje najpovoljnijih kredita. Ukupno nismo izgubili na stopi zaposlenosti, stopa nezaposlenosti se nije uvećala", rekao je Vučić.

On je precizirao da smo izgubili 3.978 zaposlenih u uslugama, smeštaju i hrani, u trgovini na veliko i malo, popravci motrornih vozila jos 1488. Međutim, u sektorima prerađivačke industrije u plusu je 2.679 i 3.699 u sektoru telekomunikacije.

"Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje 683 osobe smo u plusu," rekao je Vučić ali je zamolio da se ipak sačekaju zvanični podaci Zavoda za statistiku.

"Uspeli smo da obezbedimo puno snabdevanje za kompletno stanovništvo i pokažemo ljudima da je Srbija sposobnija od mnogih razvijenih država, da ozbiljno shvati krizu i pred nama je period u kojem ćemo morati da se borimo za investitore, tražimo ih… Već sada imamo u najavi više od deset velikih za različite gradove, sa ogromnim ponosima ću učestvovati u razgovoru sa njima. Posebno ću moliti ljude koji su u inostranstvu izgubili posao, da probaju da zaposlenje nađu u svojoj zemlji," rekao je on.

"Poštovaćemo mere lekare, ali ćemo gledati napred i razvijati ekonomiju. Zapamtite moje reči, videćemo se i krajem godine, mi ćemo ove godine biti zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi, što očekujem i sledeće, ali i 2022. godine. Pokazaćemo da to možemo da budemo i u naredne tri godine. Molim građane da vole svoju zemlju, prelepa je, neka barem deo svog odmora provedu ovde i time i deo novca ostave u svojoj zemlji, podrže privredu, turistički i hotelijerski sektor. Hvala svima koji podržavaju moj rad, koji nisu mogli da trpe i slušaju samo uvrede, naročito u vreme epidemije, kada su se pristojni ljudi borili za život Srbije. Pokažimo poštovanje prema manjini i svima koji drugačije misle, pokažimo razliku između odgovornih i onih koji nisu," rekao je on.

U Srbiji su, inače, posle ukidanja vanrednog stanja uzavrele strasti pošto je doneta odluka da izbori budu održani 21. juna. U Skupštini Srbije se prošle nedelje dogodio niz incidenata, a od juče pojedini poslanici i štrajkuju glađu ispred parlamenta.