Ekonomija

POSLODAVCI; ČUVAJTE SE: Kazna ako nemate "korona plan" je POPRILIČNA

Autor Georgi Mitev Šantek

Sutra na snagu stupa pravilnik sa merama koje poslodavci moraju da primene kako bi se sprečilo širenje virusa korona u prostorijama i među zaposlenima i firmama. Sam pravilnik nema kazne, ali one su prema drugim propisima velike - i za firmu i za radnika.

Pravilnik koji stupa na snagu 11. jula daje poslodavcima rok od 30 dana da donesu plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti.

Taj plan je "sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu", saopšteno je ir resornog ministarstva a sam poslodavac je inače dužan da prati odluke nadežnih organa tokom epidemije i usaglašava svoj rad s tim odlukama.

U samom Pravilniku je propisano da plan mora da sadrži:

  • preventivne mere i aktivnosti za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti;
  • zaduženje za sprovođenje i kontrolu sprovođenja preventivnih mera i aktivnosti;
  • mere i aktivnosti za postupanje u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti.

Obaveze imaju i poslodavac ali i zaposleni, i obe "grupacije" mogu da zarade novčanu kaznu ako mera nema ili se ljudi njih ne pridržavaju.

Zaposleni moraju da sprovode preventivne mere, namenski troše zaštitna sredstva, dodatno brinu o ličnoj higijeni, odeću da ne drže pored sredstava i opreme za zaštitu.

Ono što je veoma bitno je i da zaposleni mora da obavesti poslodavca ako oseti simptome bolesti kod sebe, ali i ako ima bolesne članove porodice.

U samom Pravilniku nisu propisane kaznene mere, piše Ekapija, ali to ne znači da ih nema uopšte.

Primenjuju se mere iz Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, u kome stoji obaveza postojanja "akta o proceni rizika". Tu su propisane kazne od 800.000 do 1.000.000 dinara (6.800€-8.500€) ako se "ne izmeni akt o proceni rizika u slučaju pojave svake nove opasnosti i promene nivoa rizika u procesu rada".

Kazna za zaposlene koji ne budu poštovali propisane mere kreće se od 10.000 do 20.000 dinara (85€-170€).

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.