DOBRO I DRŽAVI I GRAĐANIMA

NAJPOPULARNIJA NAGRADNA IGRA SE VRAĆA: Ovoga puta neće biti koverti

Autor Georgi Mitev Šantek

Veoma popularna i, za finansijski sistem, veoma korisna nagrada igra sa skupljanjem fiskalnih računa, koja je srećnom dobitniku donela između ostalog i stan u "Beogradu na vodi", ponovo se vraća "u naše domove".

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja podrazumeva sakupljanje fiskalnih računa.

To je bila jedna o najpopularniji nagradnih igara u Srbiji, sa vipše od 10 miliona poslati koverti, koja je osim što je donela vredne nagrade dobitnicima, mnogo doprinela uređenju fiskalizacije – rak rane poreskog sistema Srbije.

U Nacionalnoj alijansi za ekonomski razvoj Srbije (NALED) kažu da ta najava dolazi u pravom trenutku.

"Pozdravljamo vu najavu, jer ona dolazi u pravom trenutku budući da je važećim nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije predviđeno da se u poslednjem kvartalu ove godine organizuje novi ciklus nagradne igre i to u okviru posebnog cilja 5, koji se bavi podizanjem svesti građana o značaju suzbijanja sive ekonomije", rekla je za Tanjug izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Navela je da nacionalni program koji važi do kraja godine predviđa da novi ciklus nagradne igre bude organizovan elektronskim putem što je, ističe, u uslovima pandemije korona virusa posebno važno iz više razloga.

MLADI NA POTEZU

Jovanović navodi da će sada verovatno mladi više da se uključe i pomognu svojim starijim članovima porodica da registruju račune u elektronski sistem. Dodaje da veruje da tu neće biti problema, jer sada gotovo svaki građanin ima pametni telefon koji omogućava da se tako nešto uradi, kao i dostupan internet. "Svakako ćemo dati preporuku da se uspostave nekakvi sistemi za podršku u poštama ili u lokalnim samoupravama, da postoji službenik koji će eventualno biti na raspolaganju za pomoć, ako tako nešto bude potrebno", dodala je Jovanović.

Pre svega, navela je da elektronski način čuva bezbednost i zdravlje građana, jer omogućava da se ne provodi vreme na šalterima u poštama i radi sa kovertama, već će sve moći da se uradi jednostavno, registrovanjem fiskalnih računa u elektronski sistem koji će biti napravljen za tu svrhu.

"Ovakav način promoviše i elektronsku upravu i servise približava građanima, a sa druge strane pomaže Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, jer gradi bazu znanja o prodaji i naplati PDV-a i omogućava da se dođe do statističkih podataka koji će kasnije moći da se koriste u daljem planiranju novih aktivnosti u okviru programa za suzbijanje sive ekonomije", rekla je Jovanović.

Naglasila je da je prošla nagradna igra sa dva ciklusa bila više nego uspešna i dodala da je tada stiglo 11 miliona koverata i da je učestvovalo gotovo 40 odsto građana, direktno ili kroz članove svoje porodice.

"To i jeste jedan od zaključaka prethodnih nagradnih igara, da je ovo porodična aktivnost u kojoj učestvuju i mladi i stariji i verujemo da će i sada biti tako", rekla je Jovanović.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je za vikend da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

"Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto", rekao je Mali.

On je naveo da su od 508 kontrolisanih objekata u njih 307 utvrđene neregularnosti.

Mali je apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini pošto se od tog novca i naplate PDV-a grade bolnice, škole i auto-putevi.

Ministar finansija je najavio da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem.

Fond nagrada prethodnog ciklusa igre, težak gotovo 700.000 evra, uključivao je nekoliko stanova u Beogradu, automobile, putovanja u inostranstvo, kao i u domaće banje i na planine, zatim belu tehniku i brojne druge vredne poklone..

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.