Hleb, najviše konzumirana namirnica u Srbiji i najprodavanija po svim pekarama, ispostavilo se da spada u jednu od većih potrošačkih prevara. Naročito kada je reč o crnom hlebu, koji u gotovo 90 odsto slučajeva to zapravo i nije.
Umesto pravog crnog brašna, TIP 1100, koga skoro i da nema na našem tržištu, pekari u običan hleb uglavnom ubacuju veštačke, ali i prirodne boje, koje ga čine polubelim ili čak crnim. Na taj način obmanjuju potrošače, koji misle da se kupovinom ove namirnice hrane zdravo, poštuju preporuku lekara i unose zdravije ugljenje hidrate.
S druge strane, hlebove etiketiraju kao heljdin, ražani, kukuruzni iako je procenat ove žitarice u njima minimalan.
Crni ili raženi hleb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani, a poseban problem nastaje kod osoba koje iz zdravstvenih razloga ne smeju da konzumiraju beli hleb kao što su dijabetičari i svi oni koji imaju problema sa kilažom, srcem, krvnim pritiskom itd.
Kako da prepoznamo da je crni hleb pravi?
Crni, raženi ili integralni hleb nikad ne može da bude mekan i prozračan kao beli hleb, on je uvek manji i zbijeniji od njega, pa je samim tim i teži posle pečenja.
Prepoznaćete ga još i po tome što je crni hleb mnogo vlažniji od belog, pa je opet zbog toga teži.
Možete da uzmete sredinu hleba, jedan njegov komad i potopite ga u vodu. Ako se ta voda oboji to je obojeni hleb, a ne pravi crni.
U crni hleb se dodaju boje, kakao, čak i crno vino i kafa.
Crni hleb uvek drugačije miriše od belog.
(Mondo)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.