priča o milki

MILKA FORCAN, NEKADA NAJMOĆNIJA SRPKINJA: Kako su veze, poznanstva i jedan političar otvorili put neslućenog BOGATSTVA?

Autor Marija Ivetić

U anketi jednog lista svojevremeno je proglašena za najmoćniju ženu Srbije.

Milka Forcan: 18. 6. 1969.
Izvor: MN Press

Milka Forcan godinama je važila za jednu od najuspešnijih i najmoćnijih žena na poslovnoj i političkoj sceni Srbije, a poslednjih godina povukla se iz javnosti i sada najviše vremena provodi sa svojom porodicom.

Milka je rođena 1969. godine u Beogradu, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu i posle studija otišla u London, gde je stekla prva iskustva iz marketinga. Po povratku u Srbiju, 1992. zaposlila se u preduzeću "Delta M", koje je tada brojalo 12 zaposlenih. Posao je, kako su mediji pisali, dobila zahvaljujući poznanstvu njenog oca Jovana Mileusnića i Miškovića, sa kojim je poslovao još dok je on bio u kruševačkoj "Župi".

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Priču o "Delti M" započeo je Mišković godinu dana ranije u sobi beogradskog hotela "Slavija" s četvoro zaposlenih. Među njima je bio i Branko Forcan, Milkin muž.

Tokom 18 godina karijere u "Delti" Milka Forcan bila je finansijski i direktor marketinga. Potom i potpredsednik "Delta holdinga" i predsednik upravnih odbora "Jugohemije" i "Novosti".

Radila je u međunarodnoj trgovini, finansijama, marketingu i odnosima sa javnošću. Sticala je iskustvo radeći sa najvećim svetskim brendovima kao što su Fiat, Nike, Nivea i mnogi drugi. Aktivno je učestvovala u širenju poslovne mreže Delta Holding-a u zemljama regiona. Potpredsednik Delta Holdinga postaje 2003. i aktivno učestvuje u širenju poslovne mreže kompanije.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Od 2004. godine do 2011 bila je Predsednik Upravnog odbora Jugohemije, druge najveće veleprodaje farmaceutskih proizvoda u Srbiji, na čijem je čelu pre privatizacije bio njen otac Jovan Mileusnić.

Milka Forcan u okviru Holdinga 2008. godine osniva Kancelariju za međunarodne odnose, u cilju promocije Delte i srpske privrede na međunarodnim tržištima. Učestvovala je na brojnim internacionalnim konferencijama i događajima kao što su: Svetski ekonomski forum u Davosu, Evropski biznis samit u Briselu, Friends of Europe - Balkanski samit u Briselu. Oktobra 2008. godine organizuje konferenciju "Srpska privreda i evropske integracije" u Briselu na kojoj po prvi put srpski privrednici razgovaraju sa predstavnicima EU administracije i Komesarom za proširenje EU, Oli Renom.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Tokom godina, dobila je brojna priznanja iz oblasti marketinga i PR-a. Dobitnik je priznanja Privredne komore Beograda “Menadžer godine 2005.” Društvo za odnose s javnošću Srbije dodelilo joj je 2007. godine nagradu za izuzetan lični doprinos u oblasti komunikacija. Takođe, dobitnik je prestižnog priznanja Marketinška ličnost godine za 2007., koju tradicionalno dodeljuje časopis Taboo. Za doprinos izgradnji Hrama Svetog Save, 2006. godine odlikovana je ordenom Svetog Save.

U maju 2010. godine Milka Forcan prestaje sa radom u Delta Holdingu i fokusira svoje profesionalne aktivnosti na ekonomski i komunikacijski konsalting i lobiranje.

Za godine rada u Delta Holdingu rekla je samo da su bile burne i da je od Miškovića "naučila pre svega da odluke u životu i biznisu ne smeju da se ostavljaju za sutra". 

Razlaz sa Miškovićem doživela je kao proces: "Mi smo već dugo različito vrednovali neke ljude, situacije i poslovne dogovore." 

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

S druge strane, Mišković je u svojoj knjizi, autobiografiji, "Ja, tajkun", rekao da je Forcan u jednom trenutku pomislila da je moćnija od same kompanije.

"Strašan je problem kad čovek pobrka identitete, kad pomeša sebe i firmu i izgubi kontakt sa stvarnim stanjem stvari. Doduše, bila je pod uticajem Borisa Tadića, čoveka malog znanja. Podsticali su se međusobno", napisao je Mišković u knjizi.

Dalje dodaje da je ona kao nesumnjivo rečita i vešta žena sebi podizala rejting, a Tadić ju je, na osnovu toga što je od nje čuo uverio da je sudbinski važna za kompaniju.

"Ali tuđi uticaj, u ovom slučaju Tadićev uticaj na Milku, ne može biti opravdanje, pošto od profesionalca očekujete da misli svojom glavom. Milka Forcan, nažalost, nije pokazala tu sposobnost i zbog toga smo morali da se rastanemo”, prokomentarisao je biznismen pre nekoliko godina.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.