Ekonomija

SRBIN OTIŠAO U HRVATSKU TRBUHOM ZA KRUHOM: Radio je u restoranima širom planete 20 godina, a evo kako se tamo proveo

Autor Veljko Petranović

Profesionalni kuvar iz Beograda, Aleksandar Simić, proveo je 20 godina radeći po čitavom svetu.

Izvor: Facebook/Printscreen/DW Српски/Srpski

Ovog leta odlučio je da se zaposli u mestu Promajna kod Makarske.

- Poslodavac je odličan i za sada nemam nijednu zamerku. Sve što smo se dogovorili je ispoštovao. Kuhinja je savremena i ekipa sa kojom radim je dobra i kvalitetna. Većina ih je iz Beograda - priča Aleksandar za Dojče Vele.

Aleksandar i drugi nisu ni prvi, a verovatno ni poslednji srpski sezonski radnici na obali "lijepe naše". Juna 2019. godine, kada pandemije nije bilo ni na vidiku, u hrvatskim medijima mogli su se pročitati senzacionalistički naslovi tipa: "Srpski sezonci "okupirali" Hrvatsku!"

U poslednjoj godini pre pandemije je hrvatskoj privredi bilo potrebno više od 30.000 sezonaca. Dobro je krenulo i u prethodnoj godini: u prva dva meseca 2020. Hrvatska je tražila skoro 11.000 sezonskih radnika. Tada je i Hrvatsku "stegla" pandemija i znatno smanjila radne migracije koje su do tada bile uobičajene.

SRBI NA CENI

Mada su se za posao, kako pričaju u Promajni, prijavljivali i radnici iz Rumunije i Bugarske, u restoranu gde radi Aleksandar su se odlučili za ceo tim iz Srbije.

"Poznaju kuhinju, a i lakše je komunicirati s njima što se tiče poslovanja nego s drugim državljanima s istočnog tržišta EU-a", priča menadžer restorana Hrvoje Tomas.

Aleksandar je, bilo kako bilo, zadovoljan. Kaže da su ga na hrvatskoj obali dobro prihvatili i srećan je što ponovo može da radi posao koji voli. Prošla godina mu je, priča, bila najgora u karijeri.

"Korona virus je napravio baš veliki problem što se ugostiteljstva tiče. Videćemo šta će biti ove godine. Konačno je sve otvoreno, pa ćemo videti", priča Aleksandar.

Svi se nadaju da će ovo leto biti opet koliko-toliko "normalno". To se vidi i po oglasima na internetu: opet se traže kuvari, konobari i hotelsko osoblje za sezonski rad.

(MONDO/DW)