Ekonomija

KUPUS DVOSTRUKO SKUPLJI NEGO PROŠLE GODINE! Broj proizvođača skoro prepolovljen, evo zašto NADOGRAĐUJU cenu

Autor Uroš Matejić

Suša prepolovila rod futoškog kupusa, cena je duplo veća nego prošle godine.

Izvor: Bojan Zivkovic/Shutterstock.com

Manja ponuda zbog suše, a veća potražnja uzrok je višestrukog poskupljenja futoškog kupusa. Kilogram ovog povrća je prošle sezone koštao oko 35 dinara, a danas se na pijacama i sa prikolice prodaje za 80 dinara po kilogramu.

Cena je duplo veća nego prošle godine. Proizvođači kažu da je ova godina bila loša zbog suše i da je prinos mnogo manji nego što su očekivali. To je, između ostalog, "nazidalo" cenu kupusa za gotovo 100 odsto u odnosu na prošlu sezonu, oni su istakli da će niži prinos nadoknaditi višom cenom.

Kako odmiče novembar, Goran Klanjanin, proizvođač iz Futoga, povećava dnevnu prodaju.

"Bilo je tu nekih 500, 600 do 800 kilograma dnevno da se prodaje, a danas sam prodao dve prikolice. Ja mislim da tu ima oko dve tone", rekao je Klanjanin.

Kiša je kasno stigla na futoške njive, pa je i prinos, koji se obično kreće 25 tona po jutru, ove jeseni znatno niži.

"Prinosi Futoškog kupusa po jutru, ove godine su tako negde, otprilike 15 tona, jednostavno zbog suše i zbog hladnoće u jesenjem periodu", naveo je Uroš Puača, proizvođač kupusa iz Futoga.

Reč je o autohtonoj sorti iz priobalja Dunava. Sadrži više prirodnog šećera, minerale i vitamine, pa je ovaj kupus i brendiran.

Izvor: RTS/PrintScreen

"Ono što je vizuelno, on ima najslabije razvijenu nervaturu, blago je spljošten, vidite. Ima tanak list, najtanji list od svih vrsta kupusa", rekao je Miroljub Janković, predsednik udruženja "Futoški kupus". Obično proizvodnju futoškog kupusa sertifikuje 50 proizvođača, ove godine ih je 27, koji su ukupno zasejali 35 hektara.

Otvorena futoška "Kupusijada"

U Futogu kraj Novog Sada, u Srbiji, ovog vikenda održava se 22. "Futoška kupusijada" tradicionalna manifestacija posvećena najvećem brendu ovog mesta - kupusu. Uprkos lošem vremenu, manifestacija je okupila na hiljade posetilaca, a miris kuvanog kupusa i roštilja, koji je u pratećem programu neizostavna dekoracija svakog većeg vašara i manifestacije, “okupirao“ je centralnu futošku ulicu gde se kupusijada održavala.

Festival koji organizuju Udruženje Futoški kupus, Kulturni centar Mladost i Mesna zajednica Futog, predstavlja privredne potencijale, lokalne običaje i turističku ponudu, s akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

(MONDO/RTS)