Ekonomija

ŠTA AKO VAM POSLODAVAC TRAŽI KOVID SERTFIKAT? Stručnjaci objasnili - evo kada MORATE da date lične podatke 

Autor Tamara Jovanović

Sve češće je reč o kovid sertifikatima i njihovoj upotrebi, a u pojedinim zemljama oni su postali neizostavni čak i kada je u pitanju odlazak posao.

Izvor: Photographee.eu/Shutterstock.com

Advokat Đorđe Popović objasnio je šta je zaista tačno u našoj zemlji i na šta morate da obratite pažnju, kao i koja su prava građana u tom slučaju.

"Ono što je najpre važno da razumemo jeste da su podaci iz kovid sertifikata podaci o zdravstvenom stanju i kao takvi, izrazito osetljivi podaci, oni uživaju visoki stepen zaštite prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Ta zaštita je tolika da zakon kaže da je bilo koja obrada zabranjena osim ukoliko postoji neki od tačno propisanih i usko definisanih izuzetaka iz ovog zakona.

Jedan od izuzetaka jeste situacija kada je takva obrada dozvoljena drugim propisom. Tako npr. Zakon o radu i Zakon o zdravstvenom osiguranju daju ovlašćenje poslodavcu da vrši uvid i evidentira podatke iz potvrde o otvorenom bolovanju, iz doznaka i slično" itiče Popović.

Kada su u pitanju kovid sertifikati, u ovom trenutnu nisu ispunjeni uslovi za primenu nijednog od izuzetaka propisanih ZZPL-om na osnovu kojeg bi svi poslodavci u svim situacijama imali pravo da zahtevaju od zaposlenih posedovanje kovid sertifikata za svrhe zaposlenja i obavljanja rada, prenosi "eKapija".

Međutim, postoje i određene situacije koje dozvoljavaju odstupanje od ovih opštih pravila.

U prvom slučaju se radi da zbog obaveze posedovanja kovid sertifikata od 20 časova u određenim delatnostima i na određenim mestima, time  postoji i osnov koji daje ovlašćenje, ali i obavezu poslodavcima da od zaposlenih u ovim delatnostima zahtevaju posedovanje kovid sertifkata u pojedinim situacijama.

Ipak, ovo ovlašćenje ne znači da je posedovanje kovid sertifikata uslov zaposlenja ili ostanka na poslu već samo uslov za obavljanje posla u periodu od 20h pa do kraja radnog vremena.

U drugom slučaju, poslodavac može da traži na uvid rezultate PCR/antigenskog testiranja u pojedinim situacijama koje moraju biti opravdane i nužne. Tu je slučaj kada zaposleni treba da ide na službeni put u inostranstvo, a država odredišta zahteva posedovanje određenog testa, poslodavac je taj koji snosi troškove tog testa od koga zavisi i mogućnost putovanja pa je potrebno da bude upoznat sa rezultatom. Isto tako poslodavac može da traži na uvid i rezultate testa u određenim situacijama na posredan način. To su situacije kada postoje sumnje da je zaposleni bio zaražen ili kada je zaposleni obavestio poslodavca o potencijalnom kontaktu bez dolaska na posao.

Cilj svega voga je i obaveza poslodavca da sprovede eventualne mere u odnosu na ostale zaposlene sa kojima je zaraženi zaposleni bio u kontaktu. Tako je poslodavac dužan da po tom saznanju npr. organizuje rad od kuće za te zaposlene, da proredi kontakte, dezinfikuje prostorije i slično.

(MONDO/eKapija)