Ekonomija

SVE VIŠE POSLOVA, SVE MANJE RADNIKA! U Srbiji rast oglasa za posao: Evo koji su najtraženiji, a za koje nema RADNE SNAGE

Autor Silvija Jovanović

U Srbiji je zabeležen rast oglasa za posao, dok, sa druge strane, nema dovoljno radne snage na poslovima na kojima su oni najpotrebniji.

Izvor: Shutterstock/Pixel-Shot

Izgleda da su loši dani kada je broj radnih mesta u Srbiji bio dosta nizak iza nas, pa sada podaci portala za zapošljavanje www.poslovi.infostud.com pokazuju da je u prošloj godini zabeležen rast u broju oglasa za posao za čak 61 odsto u odnosu na 2020. godinu. Tako su u godini koja je za nama svi oni koji su tražili posao mogli da konkurišu na čak 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavaci.

Pored ovog rasta, takođe su primetne i pozitivnije brojke kada je broj kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude sajta u pitanju, i to za 6 odsto, što znači da je tokom 2021. godine posao tražilo 241.636 ljudi. Iako je u ponudi bilo dosta poslova, izdvojile su ne neke oblasti koje su tražile više radne snage od ostalih, pa su tako poslodavci najviše raspisivali slobodbne pozicije za trgovinu ili prodaju, IT sektor, mašinstvo, administracije, transport, logistiku, dok su, kada je reč o konkretnim pozicijama, najtraženiji bili prodavci, vozači, magacioneri, komercijalisti i telefonski operaateri.

Izgleda da su ponuda i potražnja bili usklađeni u godini za nama, pa su tako najtraženiji poslovi bili upravo oni za koje je raspisano najviše oglasa, odnosno za mesta prodavca, administrativnih radnika, vozača, magacionera i poslovnih sekretara. Ipak, u 2021. zabeležen je i deficit pojedinih kadrova, pa tako iz godine u godinu sve se više govori o njihovom manjku na tržištu rada. Pored nezaobilaznog sektora IT-ja, manjak radnika na tržištu osećaju i svi oni koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima. Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari/ke.

Na kraju, izgleda da i pored velikog broja oglasa za posao u Srbiji je uočljiv i pad u broju prosečnog konkurisanja na oglase, te je tako u 2021. godini prosečno konkurisano 57 puta, što je značajan pad u odnosu na sve prethodne godine. Takođe, značajan pad uočava se od početka do kraja 2021. godine gde se u januaru prosečno konkurisalo 100 puta, a do decembra se duplo smanjio i iznosio svega 49.