Ekonomija

CENE GORIVA U SVETU - U VENECUELI SAMO 0,0023€! Evo gde je najskuplje, a gde najjeftinije i gde je tu Srbija (MAPA)

Autor Uroš Matejić

Litra benzina u Venecueli košta svega dva evrocenta.

Izvor: MONDO/U.Arsić

Nakon ruske invazije na Ukrajinu došlo je do naglog skoka cene energenata u svetu. Manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije utiče na rast cena goriva. Zbog rasta cena goriva većina evropskih zemalja uvela je, ili su na pragu da uvedu mere podrške, kako bi pomogle pojedincima i preduzećima. 

Litra benzina u Venecueli košta svega dva evrocenta, dok u Hong Kongu košta 2,62 evra. Na Balkanu benzin jenajjeftiniji u Severnoj Makedoniji. Podaci stranice Globalpetrolprices za 28. mart pokazuju da je cena jednog litra benzina najviša u Hong Kongu - 2,62 evra, prenosi AJB.

Evropske zemlje dominiraju vrhom liste, pa su, uz Hong Kong, Holandija, Monako, Norveška i Finska u top pet zemalja po ceni litre benzina. Najjeftinija litra benzina na svetu je u već pomenutoj Venecueli. U Libiji košta oko tri evrocenta, a u Iranu gotovo pet evrocenti.

Cena benzina u regionu

U zemljama regiona, kao što smo napomenuli benzin je najjeftiniji u Severnoj Makedoniji - 1,33 evra, a najskuplji u Crnoj Gori - 1,74 evra, pokazuju podaci Globalpetrolprices. U Srbiji litar benzina košta 1,49 evra, Sloveniji 1,53 evra, Bosni i Hercegovini 1,54 evra, a u Hrvatskoj 1,58 evra.

Litra benzina u SAD-u košta 1,1 evra i s tom cenom je i dalje dosta niža nego u ostatku industrijalizovanog sveta. Kakva je situacija u ostatku sveta, istražite u interaktivnoj mapi.

(Mondo)

Tagovi