Ekonomija

NOVI NAMET ZA VOZAČE, CENE LETNJIH GUMA NAGLO PORASLE: Evo koliko ćete sada morati da platite zamenu pneumatika

Autor Ivana Lazić

Cene letnjih guma porasle još tokom protekle godine, ali se očekuje dodatno poskupljenje.

Gužva u saobraćaju
Izvor: Shutterstock / ModernNomads

Vozači koji planiraju zamenu letnjih guma, treba da znaju da su cene pneumatika drastično porasle još prošle godine, a najavljuju se i nova poskupljenja. 

Sve one koji su želeli da kupe nove letnje gume zatekle su nešto veće cene, i to u proseku za 10% u odnosu na 2021. Međutim, prema rečima uvoznika pneumatika, gume bi mogle da budu između 15 i 20 posto skuplje u odnosu na prošlogodišnju sezonu, piše Revija HAK.

Cene pneumatika su porasle iz više razloga - cene sirovina skočile su još na početku koronavirusa, ali su povećani troškovi transporta i energije. Porasle su i cene kaučuka koji je neophodan u proizvodnji pneumatika, a čađ koji gumama daje crnu boju velikim delom dolazi iz Rusije.

Takođe. veliki broj fabrika koji proizvode auto gume, pre svega za severni deo Evrope, nalazi se u Rusiji, a proizvodnja u ovoj zemlji je usporena zbog rata u Ukrajini. Proizvodnja se sada premešta u druge fabrike, ali njihovi kapaciteti su ograničeni i nije sigurno da li će ponuda moći da zadovoljni potražnju na tržištu pneumatika.

Zbog povećanih cena, pojedini vozači bi mogli da odlože zamenu pneumatika za narednu sezonu. 

(MONDO)