Ekonomija

DRASTIČNE RAZLIKE PLATA U EVROPSKOJ UNIJI: Minimalac u Bugarskoj svega 332 evra, a u ovoj zemlji čak 2.257!

Autor Sara Gajić

Evropska unija je postigla načelni dogovor o Direktivi o minimalnim platama.

Evropska komisija, koja je u oktobru 2020. godine predložila ovaj zakonski okvir, pozdravila je današnji politički dogovor Evropskog parlamenta i Saveta EU, uz ocenu da je u pitanju "fundamentalni korak ka zaštiti prava radnika u EU", a da su adekvatne minimalne plate važne za jačanje društvene pravednosti i podupiranje održivog i inkluzivnog ekonomskog oporavka.

Zakonski propisane minimalne plate trenuto postoje u 21 državi članici EU, pri čemu je minimalac u 13 država u januaru ove godine bio ispod 1.000 evra.

Prema podacima Eurostata, najnižu minimalnu platu imaju Bugari - 332 evra, a najvišu Luksemburžani - 2.257 evra. Dok je u situacija u komšiluku drugačija: u Hrvatskoj je minimalac 623 evra, Grčkoj 773, Mađarskoj 541 evra, Crnoj Gori 532, a najviši je u Sloveniji 1.074 evra.

U Briselu navode da će Direktiva o adekvatnim minimalnim platama stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, a da će države članice imati dve godine da prenesu nove legislativne elmente u nacionalno zakonodavstvo.

(MONDO)