Ekonomija

OBJAVLJEN ROK ZA PLAĆANJE POREZA NA IMOVINU: Evo ko sve mora da ispuni ovu obavezu

Autor Nikola Todorović

Objavljeno je do kada je rok za plaćanje poreza na imovinu.

Izvor: MONDO/Goran Sivački/DuxX/iStockphoto

Sekretarijat za javne prihode obavestio je poreske obaveznike, fizička i pravna lica i preduzetnike da je 15. avgust rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu. Dodaje se da redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

Za dobijanje potrebnih obaveštenja građani se mogu javiti na brojeve telefona nadležnih opštinskih odeljenja Sekretarijata za javne prihode, koji su objavljeni na internet stranici Grada Beograda svakog radnog dana od 8 do 14 časova izuzev srede, kada se mogu obratiti u vremenu od 8 do 18.30 časova, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji nepokretna imovina je predmet poreza na imovinu. Porez na imovinu se plaća po sledećim stopama: 

  • do 0,3 odsto od "tržištne" vrednosti zemljišta, ukoliko je poreski obveznik pojedinac;
  • do 0,4 odsto od "tržištne" vrednosti imovine, ukoliko je poreski obveznik pojedinac.
  • do 0,4 odsto od vrednosti imovine iskazane u poslovnim knjigama poreskog obveznika, ukoliko poreski obveznik vodi poslovne knjige.

U nadležnosti lokalnih poreske administracije je da određuju poreske stope u okviru limita koji su propisani zakonom. Za nekoliko vrsta nepokretnosti je propisano oslobađanje od plaćanja poreza (nepokretnosti u državnoj i javnoj svojini, nepokretnosti diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država, u svojini tradicionalnih crkava i verskih zajednica...).

Prema zakonu porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, saopštila je Gradska uprava. Lica koja plaćaju porez na imovinu su fizičko lice koje ostvaruje prihode od samostalne delatnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuje oporezivanje dohotka građana koji plaća porez na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđen prihod; drugo lice koje ne vodi poslovne knjige u skladu sa propisima Republike Srbije; preduzetnik koji vodi poslovne knjige - za imovinu koja nije evidentirana u njegovim poslovnim knjigama.

(MONDO)