Ekonomija

DRŽAVA DAJE JOŠ 15.000 DINARA SUBVENCIJA, EVO KOJI SU USLOVI! Procedura za prijavu se nije menjala

Autor Sara Gajić

Država uvodi dodatne vaučere za turističke aranžame.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nakon što je prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena i praktično planula za dva dana u januaru, sada postoji mogućnost da država aktivira novih 100.000 i to već za koji mesec.

Akcija pomoći domaćem turizmu na ovaj način je počela 2015. godine i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera. Godinama unazad država subvencioniše odmor u Srbiji. Nekoliko je ključnih uslova, vrlo su jasni, a procedura se nije menjala. Pravo na vaučere ima nekoliko grupa građana, a iskustvo govori da su ih najviše koristili penzioneri.

Uslovi za prijavljivanje za vaučere umnogome se nisu menjali. Novina je to što ove godine i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera. Vrednost vaučera prvobitno je iznosila 5.000 dinara, a kasnije i 15.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja i to: U ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja.

Šta vam sve treba od dokumenata

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

(MONDO)