Ekonomija

SRBI UMESTO U CG IDU U DUBAI NA SEZONU, A PAKISTANCI RADE NA JADRANU! Otvorena radna mesta kod KOMŠIJA, ali radnika NEMA

Autor Jana Desovski

Plata konobara i kuvara je 700 i 800 evra uz obezbeđen smeštaj i hranu, ali radnika nema.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Shutterstock.com/Minerva Studios

Uveliko se društvenim mrežama šire oglasi u kojima se traže berači malina, ali sve češće se vide i oni u kojima se traži i veliki broj sezonskih radnika koji bi tokom letnje sezone radili na Crnogorskom i Hrvatskom primorju. Konobari, kuvari, pomoćni radnici i trgovci najtraženija su zanimanja, za kojima vlada veliko interesovanje, ali po svemu sudeći retko ko hoće sada da se prihvati tog posla.

Radi se o sezonskim poslovima koji mahom traju od prvog juna pa sve do septembra. Otvorena su nova radna mesta, samim tim i potreba za ljudstvom, tačnije radna mesta za konobare, kuvare, pomoć u kuhinji, kao i trgovci u marketu i još dosta pozicija.

"Oni koji pristanu da rade kod nas, ne radi se po satu ili za dnevnicu već za unapred dogovorenu platu. Recimo i to zavisi ukoliko imaju iskustva i od kategorije posla, ako su konobari iskusni, plata se kreće od 700 evra pa na gore, za rad u marketu oko 550 evra. Kuvari oko 800 evra.Recimo za rad u kuhinji primamo iskusnije žene i plata se kreće od 600 evra pa na više. Radno vreme je do 9 sati dnevno, imaju obezbeđen smeštaj i dva obroka", kaže za RINU Milica iz novootvrenog hotela u Čanju.

Primetno je da sezonski radnici koji su ranijih godina išli da rade u Crnu Goru ili Hrvatsku, sada biraju neke druge "skuplje" destinacije poput Italije, Šanije i Dubaija. Shodno tome, gotovo već sad je izvesno da će na Jadranskom primorju ove letnje sezone biti zaposleni sezonski radnici iz Pakistana i Indije. Udruženja ugostitelja već su počela da pregovaraju sa tamošnjim agencijama.

(MONDO/RINA)