Ekonomija

ON JE "BOG ZEMLJE" U SRBIJI, U VLASNIŠTVU IMA 28.000 HEKTARA: Veliki gazda, a sledi ga ovaj misteriozni Pančevac

Autor Ivana Lazić

Najveći zemljoposednik u Srbiji je Petar Matijević sa 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje, a sledi ga Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Najveći zemljoposednik u Srbiji je novosadski biznismenPetar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije sa preko 70 preduzeća, Matijević obrađuje ukupno 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je 28.000 u vlasništvu, navodi Agrosmart.

Na drugom mestu, ako se posmatraju ukupne površine koje se obrađuju, više nije Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. Na toj poziciji sada je Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva. Prema saznanjima Agrosmarta, Aleksa obrađuje oko 20.000 hektara i vlasnik je polovine.

Sledeća kompanija po broju hektara koje obrađuje je Al Dahra koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) sa blizu 17.000 hektara oranica. U finansijskom izveštaju ove kompanije pisalo je da je samo kupovinom njiva Al Dahra stekla imovinu vrednu veću od 170 miliona evra.

Al Dahra, čije je sedište u Abu Dabiju, po broju hektara u vlasništvu je posle Matijevića na drugom mestu, a ako se gledaju hektari koji se obrađuju – na trećem.

Al Dahra, uz njive PKB-a, poseduje i voćnjak na Fruškoj gori, u opštini Irig. Njeno je preduzeće Rudnap koje, prema podacima sa sajta ove kompanije ima zasađeno voće na 130 hektara, a prema brošurama koje je izdavala Al Dahra plan je bio proširenje na 500 hektara.
Tek na četvrtom mestu je doskorašnji "top" zemljoposednik Miodrag Kostić i njegova MK grupa.

Kostić je prodao nekoliko imanja poslednjih godina. Neka su otišla u ruke Matijeviću, pa od nekadašnjih oko 25.000 hektara, od kojih je u vlasništvu imao oko 17.000, sada ima 15.000 hektara. Iza Kostića je vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13.000 hektara koliko ukupno obrađuje, od čega u vlasništvu ima oko 10.000.

Gotovo uz rame Miškoviću sada je Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida. Prema saznanjima Agrosmarta, Ćorić obrađuje oko 12.000 hektara, od toga pola uzima u zakup, a pola ima u vlasništvu.

Ova firma u početku se bavila prodajom poljoprivredne mehanizacije, ali već godinama unazad razvija stočarsku proizvodnju i poseduje savremene govedarske farme. Iza Krste Ćorića, po onome što se može videti iz javnosti dostupnih dokumenata, je arapska firma Elit Agro, sa sedištem u Abu Dabiju koja je 2014. godine preko svoje firme Jugo elit agro osnovane u Beogradu, kupila poljoprivredno-turistički kompleks Zobnatica u Bačkoj Topoli.

(Mondo)