Marko Obradović je rođen u Italiji, porodica mu je rodom iz Žagubice, a u leto 2017. rešio je da se vrati u Srbiju u negotinske Pimnice. Bavi se vinogradarstvom i proizveo je vino od domaćih sorti, jedinstveno na ovim prostorima.
Sa nekoliko reči srpskog jezika i nimalo znanja o vinogradarstvu, uzgoju loze i proizvodnji vina, Marko Obradović pravo iz Bolonje uputio se u Rogljevske pimnice, i to u francusku vinariju kod čuvenog vinara Sirila Bonžiroa koji je svojevremno otkrio ovo podneblje kao jedno od najboljih za proizvodnju vina.
"Kada sam imao otprilike 17 godina, upoznao sam jedan francuski par iz Burgundije koji je došao u Rogljevo, napravili su vinariju, posadili vinograde i tako sam krenuo sa njima da radim, meni se svideo taj posao", kaže Marko, vlasnik vinarije "Tenuta Est". Sa njima je, kaže, radio tri berbe i nakon toga je odlučio da ode u Francusku gde se specijalizovao za vinogradarstvu i vinarstvo.
Marko trenutno poseduje 8,5 hektara pod vinogradima u Smedovcu i Rogljevu. Vinarija "Tenuta Est" ili kako naš domaćin kaže "imanje na istoku", kapaciteta je oko 30.000 litara. Trenutno rade oko 15.000 litara, a gaje pino noar, prokupac, vranac, začinjak, frankovku i crnu tamjaniku, plus kaberne, merlo i game iz starih vinograda. Linija crvenih vina se zove Nero i sva nose redne brojeve, ali tu je i najinteresantnija "Srpska kupaža".
"Tu ima prokupac, začinjak, frankovka, malo tamjanike, to je više bilo neki eksperiment. Gledali smo da ne bude puno alkohola,ima 13,5 posto, u odnosu na ova ostala ima bolje kiseline i aroma je specifična jer ima 5-6 sorti zajedno", kaže Marko Obradović.
Marko ima samo 23 godine, ali i velike planove. Član je Udruženja "Mladi sa Rajačkih pimnica" koji su sebi postavili kao zadatak da ovom kraju vrate stari sjaj kada je reč o vinogradarskoj proizvodnji, ali i da rade na razvoju vinskog turizma na ovom području.
BONUS VIDEO:
(MONDO/RTS)