Ekonomija

ŠTA ČEKA STANARE KOJI NEĆE DA PLAĆAJU POPRAVKU KROVA NA ZGRADI: One na prvim spratovima ne zanima šteta, a zakon jasan

Autor Ivana Lazić

Održavanje i popravka zajedničkih prostorija u zgradama predstavlja problem za brojne stanare.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Popravka krova na zgradama može koštati i nekoliko desetina hiljada evra, a česta je pojava da ne žele svi stanari da učestvuju u njegovoj popravci, naročito oni koji žive u prizemlju. 

"Pri svakoj kiši ovde je prokišnjavanje, vidite i sami ovaj plafon, generalno u ovoj zgradi je problem sa krovom, pre par godina upravnica zgrade je prijavila problem gradskom stambenom, oni su izlazili na teren, dali su tada ponudu, koja je po njenim rečima bila oko 23.000 evra. Oni su se raspitivali i za privatne ponude, privatna je bila upola manja, međutim, stanari zgrade nisu mogli da se dogovore da zajedno učestvuju. Jedan deo stanara je hteo, oni koji su visoko, a oni koji su u prizemlju, njih taj problem ne dotiče", kaže Igor Burlica.

Budući da je reč o zajedničkoj imovini, advokat Vukašin Barać kaže da je tu zakon vrlo jasan:

"Zakon je tu poprilično jasan, vlasnici svih posebnih delova odnosno vlasnici stanova u ovom slučaju, nebitno da li žive na prvom spratu ili na desetom, dužni su da održavaju zajedničke prostorije. To su ulazi, temelj, fasada, krov. Ukoliko ne mogu da se dogovore, onaj koji trpi štetu, moći će da otkloni tu štetu o svom trošku, a onda stiče i pravo regresa i od ostalih vlasnika posebnih delova zgrade", navodi Barać.

Po rečima advokata, prvi korak je da se najugroženiji stanari obrate upravniku stambene zajednice, a postoji i sudski način naplate:

"Postoji i sudski put naplate potraživanja koje ima od drugih stanara. Da li će biti mirnim putem ili kroz postupak izvršenja, to je već na stanarima da se dogovore", dodaje Barać.

Dakle Igoru Burlici preostaje da obezbedi 23.000 evra i finansira popravku krova preko gradskog stambenog, pa onda da pokrene sudsku parnicu protiv stambene zajednice. To, međutim, podrazumeva plaćanje veštaka, advokata, sudske troškove.

BONUS VIDEO:

(Mondo/RTS)