Ekonomija

ŠTA ĆE BITI SA 500 RADNIKA IZ FABRIKE MESA U SRBIJI KOJA SE ZATVARA? "Odluka o prekidu rada nije konačna", ovo su opcije

Autor Jana Desovski

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju fabrike Mitros nije konačna

Izvor: Youtube/ SremskaTelevizija/Screenshot

Kompanija "Mitros" u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je nemačka kompanija, koja je kupila fabriku mesa "Mitros" i dobila subvenciju države, ispoštovala rok od pet godina koliko je dužna da posluje u Srbiji. 

"Nemaju još odluku o kompletnom izlasku i zatvaranju. Ali svakako će ići na smanjenje proizvodnje. Nisu se snašli na adekvatan način, ne mogu da pariraju evropskim cenama, a oni su zapravo planirali verovatno da izbace sve prerađevine na nemačko tržište", kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Prema njenim rečima, vlasnici dolaze sledeće nedelje u Srbiju, pa će se sastati sa njima. "Videću šta i kako dalje, šta su njihovi predlozi, šta naši. Šta god bila njihova odluka, država je tu i za zaposlene, radnike, a naravno i da traži, pomogne, kako bi taj pogon, ta firma, našla nekog novog vlasnika, ukoliko do kraja dođe do njihovog izlaska sa srpskog tržišta", rekla je Tanasković.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/RTS)