ZA OVAJ BIZNIS VAM JE POTREBAN TALOG KAFE KOJI SVI BACAJU! Evo čemu služi - od proizvoda koji dobijete se DOBRO ZARAĐUJE

Za ovaj biznis vam je potreban talog kafe koji ljudi bacaju.

shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz

Već je opšte poznato da su Skandinavci predvodnik održivog razvoja i zaštite životne sredine. Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo.

Interesantnom idejom istakla se kompanija "Beyond Coffee" iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života. Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svetu i koliko se taloga baci svaki dan – bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskorisan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci kažu: većina vrednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca. Pošto su Danci jedni od vodećih svetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sledeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za – uzgajanje bukovače!

I vi možete biti svoj odgajivač

Ohlađeni talog kafe mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje. Prvo se drže tri nedelje na toplom, tamnom mestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premeštaju na nedelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.

Takođe primećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosleđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste. Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače.

Inače, kilogram bukovače u prodavnicama u Srbiji je oko 700 dinara. Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio širom sveta – pretpostavlja se da trenutno postoji pet hiljada inicijativa koje se time bave – ne morate da idete u "Beyond Coffee" po pečurke ili sastojke, ali ako ste u blizini, možete svratite po suvenir.

To je šolja za kafu delimično napravljena od taloga kafe. "Ova šoljica ima miris kafe pre nego što je sipate u nju", zadovoljno kažu, a uzgajivači dodaju: "Sve je to pola nauka – pola umetnost!"

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"DA IMAM TRI ŽENE I JA BIH PEVAO " Brka, vlasnik farme magaraca, iz Švajcarske se vratio u Srbiju i započeo ČUDNOVAT BIZNIS  Kurir TV

 (MONDO/Kurir/punkufer)