Ekonomija

UKIDAJU ROK TRAJANJA ZA OVE PROIZVODE - Nema više "upotrebljivo do": Važna odluka zemlje EU radi smanjenja bacanja hrane

Autor Ivana Lazić

Nemačka ukida rok trajanja za određene proizvode.

Izvor: Youtube/Rec Lab.

Nemačka ukida rok trajanja određenim namirnicama, kako prenose mediji, nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir odlučio se na ovaj potez, jer želi da smanji količinu hrane koja se baca.

"Najbolje upotrebiti do“ (nemački: Mindesthaltbarkeitsdatum – MHD) zbunjuje mnoge od nas. Zbog toga se mnogo hrane baca iako je i dalje jestiva. Džem Ozdemir, nemački ministar za hranu i poljoprivredu, sada želi da ukine rok trajanja, ali samo za određene namirnice!

Manje hrane će završiti u smeću

Čaj, pirinač ili med imaju veoma dug rok trajanja. Prema Ozdemirovoj želji, ove namirnice više ne bi trebalo da imaju rok trajanja.

"To bi trebalo da pomogne u smanjenju rasipanja hrane“, rekao je političar Zelenih uoči sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu. "Potrebna nam je obavezujuća lista izuzetaka za određene proizvode koji se drže na policama", rekao je Ozdemir.

Prema njegovom mišljenju, "potpuno je besmisleno” da dugotrajne namirnice imaju rok trajanja. Ozdemir smatra da je odgovornost Komisije EU da predloži obavezujuće propise za Evropsku uniju. Prema podacima Komisije, u EU se svake godine generiše skoro 59 miliona tona otpada od hrane, što je oko 130 kilograma po stanovniku, prenosi časopis Feniks.

Bonus video:

(Mondo)