"MOGU DA IZGUBE VIŠE OD PUTINA": Bili su slamka spasa Rusima, a sada im okreću leđa!

Najveće banke prestaju da primaju uplate, američki pritisak urodio je plodom

UladzimirZuyeu/Shutterstock

Tri najveće kineske banke prestale su primati uplate od sankcioniranih ruskih financijskih institucija, izvijestile su ruske novine u srijedu, zadavši tako udarac odnosima između dviju nacija, piše Newsweek.

Odluku su donele kineske banke Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank i Bank of China zbog "rizika sekundarnih sankcija" iz Sjedinjenih Država. Ove banke zauzimaju prvo, drugo i četvrto mesto po prometu u Kini.

Podsetimo, Kina je ranije osudila "jurisdikciju duge ruke" SAD-a u odgovoru na vest da Kongres razmatra sankcije zbog navodne kineske pomoći Rusiji, piše Newsweek.

- Sledimo objektivan i nepristrasan stav o ukrajinskoj krizi i aktivno smo radili na poboljšanju mirovnih pregovora, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Mao Ning, na konferenciji.

- Nismo sedili skrštenih ruku, a još manje iskorišćavali situaciju za sebične dobitke.

Andrew Thomas/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Kina je sve vreme igrala ulogu slamke spasa Rusiji kroz svoje financijske i trgovinske tokove od početka moskovske invazije na Ukrajinu pre dve godine, a proglasili su i partnerstvo "bez ograničenja", samo nekoliko dana pre početka rata.

Ruska ekonomija pretrpela je udarac nakon početka sukoba u Ukrajini, kada je podvrgnuta ograničenjima (više od 13.000 njih) i postala je zemlja sa najviše sankcija u svetu, prema Carnegie Endowment for International Peace.

Devizne rezerve su zamrznute, a Rusija je isključena iz SWIFT bankarskog sistema.

Stručnjak je prethodno rekao za Newsweek da je ovaj potez pokazao koliko se kineske firme plaše kršenja sankcija koje predvodi SAD.

- Kineske banke nastoje da poštuju američke sankcije, stoga su, kako bi smanjile sopstvene rizike, obračuni u američkim dolarima u trgovini s Rusijomskoro prestali i zamenjeni su obračunima u kineskim juanima, rekao je Pavel Bažanov, ruski advokat koji pruža pravnu podršku ruskim firmama u Kini i široj regiji.

Bajdenova administracija već je sankcionisala 16 kineskih firmi, uključujući one u državnom vlasništvu.

- Kina mora da shvati da se iste vrste sankcija koje su počele da se primenjuju ​​u Rusiji i utiču na rusku produktivnost, mogu da se primene i na Kinu. "I iskreno, Kina ima mnogo više da izgubi od Rusije".‘

BONUS VIDEO: Rusija i Kina se solidarišu sa JEDNOM STRANOM!

This browser does not support the video element.

"IMAMO INFORMACIJE DA JE DOŠLO DO SUKOBA IZMEĐU IRAKA I IRANA!" Dr Kostić: Rusija i Kina se solidarišu sa JEDNOM STRANOM  kurir televizija

 (Mondo/M. Š.)