ŠLJIVE SE OVE GODINE SAVILE OD RODA! Čačanski voćari zadovoljni, ali zabrinuti kako sačuvati prinos do berbe

Poljoprivrednici se raduju ovogodišnjem rodu šljiva, ali strahuju od toga da ne dođe do lomnjenja grana.

Rina

I posle niza sušnih i nerodnih godina u čačanskim selima u podnožju planine Jelice, šljive su se ove sezone savile od roda. Međutim, pred voćarima je sada veliki zadatak, kako do berbe očuvati njihov kvalitet. Grane šljivika u podjeličkom selu Banjica savile su se pod teretom plodova, te voćari tog kraja očekuju nesvakidašnji rod ove sezone.

"Ovo je ekstremni slučaj da ove godine ovako šljive rode. Voćnjak je pun roda šljive, ne samo ovde, negod svuda u ovom kraju, trenutno pucaju grane i pod zelenim plodom, šta će biti kad šljive sazrele i stignu na berbu, brine nas kvalitet i kako da ih očuvamo do tada. Brinemo da se ne izlome grane", rekao je za RINU Bogoljub Marić iz čačanskog sela Banjica.

I drugi voćari iz Banjice kažu da je ista situacija u šljivicima, i da i najstariji meštani ne pame da su šljive ovako rodile.

"Do sada nisam video da je šljiva rodila kao ove godine, i ranije je bio bogat rod, ali ovako ne. Mi ćemo morati malo da ih otresemo i razredimo da šljive opstanu i stignu na berbu kvalitetne i da stignu do kace”, pojašnjava Mitar Marić.

Sa druge strane, posle niza nerodnih godina, da li je ove priroda vratila dug voćarima, pitali smo struku?

"Kao što smo i očekivali, voće je veoma dobro pripremljeno ušlo u ovu godinu i u obnim lokalitetima gde nije bilo problema sa mrazem, voće je rodilo rekordno, kao što je to u Banjici. I u ostaloj okolini Čačka ovo voće je veoma dobro rodilo i očekuje se dobar prinos ove godine", rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Do berbe šljive je ostalo negde oko dva meseca, pa je važno pojasniti kako šljivu sačuvati do tada od lomljenja grana i očuvanja kvaliteta.

"Tradicionalno, voćari žele da zadrže svaki plod na stablu i najčešće podupiru te grane koje su se savile i rodile, ali savetujemo da se uradi jedna korektivna rezidba, da se deo tog roda skine sa stabala, da se ona rasterete, na taj način, ostaće plodovi koji će normalno sazreti i dostići punu krupnoću. Tako da se taj vid očuvanja i korekcije neće odraziti na sami rod, a sa druge strane, kada se radi o jako velikom rodu u ovakvim vremeneskim prilikama promene toplo, hladno i vlažno i suvo vreme, potrebno je zaštititi te plodove flungicidima a ne bi došlo do truleži i da bi se plodovi održali do samog kraja berbe", pojasnio je Jevremović.

Kada je u pitanju rod ostalog voće, dr Darko Jevremović, ističe da sve zavisi od lokaliteta gde nije bilo mraza veoma je dobar rod u tim voćnjacima.

"U regionu zapadne Srbije, rod je nešto manji, međutim Šumadija i Vojvodina tu treba očekivati jako visoke prinose i kvalitetan rod ove godine", zaključio je Jevremović.

Po svemu sudeći podneblje ovog kraja bilo je blagonaklono prema čačanskoj šljivi, a ako ne bude vremenskih neprilika ove sezone biće je dovoljno i za plasman, i za džem i za rakiju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DOBRA RAKIJA JE LIČNA KARTA SRBIJE: Evo kako da prepoznate PRAVU DOMAĆU rakiju (KURIR TELEVIZIJA)   Kurir televizija

(Mondo/A.V.)