Ove zemlje su najveći potrošači energije: Na jednu nikada ne biste posumnjali

Globalna potrošnja energije ima značajne regionalne varijacije zbog razlika u nivoima industrijalizacije, klimatskih uslova, gustine naseljenosti i pristupa prirodnim resursima, kao i različitih energetskih politika i ekonomskih aktivnosti među zemljama.

Youtube/DS NEVADA/Kristina Houwer

Katar i Island su na vrhu liste zemalja s najvećom potrošnjom energije po glavi stanovnika 2023. godine, podstaknuti obilnim rezervama prirodnog gasa i geotermalnom energijom.

Severna Amerika u svetu troši najviše energije po osobi, skoro tri puta više od svetskog proseka, pod uticajem hladnije klime i rastućih proizvodnih sektora. Obrasci potrošnje energije značajno se razlikuju po regionima, pri čemu Afrika i Južna i Centralna Amerika troše znatno manje energije po glavi stanovnika u poređenju sa Severnom Amerikom.

Potrošači energije

Globalna potrošnja energije ima značajne regionalne varijacije zbog razlika u nivoima industrijalizacije, klimatskih uslova, gustine naseljenosti i pristupa prirodnim resursima, kao i različitih energetskih politika i ekonomskih aktivnosti među zemljama. Zemlje sa hladnijom klimom mogu koristiti više energije za grejanje, dok visoko industrijalizovane zemlje mogu imati veću potrošnju energije po glavi stanovnika zbog svojih ekstenzivnih proizvodnih sektora.

Najviše energije po glavi stanovnika troše Katar i Island.

Katar je imao najveću potrošnju energije po glavi stanovnika u svetu 2023. sa 817 GJ po osobi. Gotovo sva potrošnja energije u zemlji dolazi od prirodnog gasa, čijih rezervi zemlja ima u izobilju.

Zemlje koje se nalaze u toplim ili hladnim klimama koje su takođe bogate određenim energetskim resursima, kao što su Katar i njegov prirodni gas ili Island i njegova geotermalna energija, činile su mnoge od najvećih potrošača energije po glavi stanovnika 2023. godine.

BONUS VIDEO: Proizvodnja električne energije od sunca i vetra premašila bilion kwh

This browser does not support the video element.

Proizvodnja električne energije od sunca i vetra premašila bilion kwh   Kineska medijska grupacija

(Mondo/Vižual Kapitalist/Miloš Škrbić)