"Papreno za moj džep": Kilogram paprika na pijaci košta i 200 dinara, na visinu cene utiče jedna stvar

Objavljeno je koja je cena paprike na pijacama u Paraćinu.

Mondo/ Stefan Stojanović

"Kraljica povrća" okupirala je veliki broj tezgi na zelenoj pijaci u Paraćinu, što je znak da je berba odmakla i da počinje sezona pripreme zimnice.

Kvalitet je veoma šarolik, a takve su i cene. Sitnija i manje mesnata pazari se već za sto dinara po kilogramu, čak i na komad, ali crvenu "ajvarku" valja platiti od 150 do 200 dinara. Paprika se prodaje i na kutije, ali malo ko od ovdašnjih kupaca pazari na veliko.

"Još uvek proveravam cene, ali sumnjam da će pojeftiniti do kraja septembra i u oktobru. Sadašnja cena paprena je za moj džep, isplativije mi je da kupim nekoliko tegli ajvara u nekom od većih marketa na akciji. Jeste da nije domaći, ali donosi uštedu", razmišlja naglas Marina Petković, koja je razgledala povrće na pijaci.

Sa druge strane, paprikari tvrde da je cena ista kao prošle godine, a proizvodnja skuplja jer je, zbog suše, trebalo mnogo zalivati.

"Na cenu paprike utiče i cena radne snage za sadnju i berbu. Dnevnica je ove sezone 5.000 dinara, što je preskupo, ali i po toj ceni do radnika se dolazi sve teže", objašnjava porodica Nikolić, koja godinama prodaje papriku na paraćinskoj pijaci.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Kakve su cene na srpskim pijacama pred početak pravljenja zimnice?  kurir televizija

(Novosti/MONDO/Ivana Vlajković)