Vlada usvojila predlog: Povećava se roditeljski dodatak i paušal za nabavku opreme za dete

Povećanje roditeljskog dodatka.

MONDO/Stefan Stojanović

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu.

Na današnjoj sednici usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim je predviđeno povećanje iznosa roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dete, za decu rođenu 1. januara 2024. godine i kasnije.

Ovim zakonom ubrzaće se proces ostvarivanja prava na dečji dodatak i omogućiti smanjenje dokaza koji su potrebni da bi se ovo pravo ostvarilo. Takođe, biće ostvareno i pravo na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, kao i za decu korisnika novčane socijalne pomoći, u slučaju da jedinica lokalne samouprave ne finansira navedeno pravo.

Na sednici je usvojen Zaključak o usvajanju Programa za podršku sprovođenja mera u cilju sprečavanja porodičnog i vršnjačkog nasilja u 2024. godini, za koji je opredeljeno ukupno 55.000.000 dinara. Takođe, uređeni su i uslovi za dodelu sredstava, raspisivanje javnog konkursa, kriterijumi za izbor projekata, kao i praćenje realizacija i izveštavanje.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Gde da sakrijete novac u kući  Instagram/cactusmebel

(MONDO/Ivana Vlajković)