Ukidanje penala za prevremeno penzionisanje?! Važiće samo 2 uslova za penziju

Predlog postoji dve godine i prihvaćen je na Socijalno-ekonomskom savetu, situacija u PIO Fondu je sada dobra i država može to da uradi.

Youtube/RTV MAG/screenshot

Inicijativu predsednika Sindikata penzionera "Nezavisnost" Miloša Grabundžije da se poboljša položaj penzionera tako što će se ukinu penali za one koji imaju 40 godina staža, podržavaju i ostale njihove kolege.

Svi su saglasni da nije u redu da neko ko je punih 40 godina izdvajao novac za doprinose za penziono-invalidsko osiguranje ima doživotne penale zbog toga što se mlad zaposlio i otišao u penziju pre navršenih 65 godina života. Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović kaže da je SSSS još pre dve godine dostavio predlog u tom pravcu Socijalno-ekonomskom savetu.

"Socijalno ekonomski savet je prihvatio našu inicijativu da nakon navršenih 65 godina života više ne bude penala i da se onima koji su imali penale do tada, vrati normalna penzija. Ideja je da ne bude doživotno penalisanje nego dok se ne napuni 65 godina života. I ova inicijativa Sindikata penzionera "Nezavisnost" je sasvim prihvatljiva i i zaslužije našu pažnju i podržaćemo je", ističe Mihajlović.

"Zašto bi mu to neko uzimao. Neko je radio 35 godina i sa 65 godina nema nikakva umanjenja penzije, a neko ko ima 40 godina staža i otišao je ranije on ima doživotne penale. To nije logično i nije korektno. Zato to uvek mora da bude tačka dnevnog reda na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta. To je u stvari vraćanje na jedan stari zakon, da imate dva uslova za odlazak u penziju, a to su 40 godina radnog staža ili 65 godina života. Mislim da će to teško biti prihvaćeno ali ćemo mi taj predlog podržati", naglašava Mihajlović.

Brojke

- 46.000 iznosi prosečna penzija u Srbiji
- 1,6 miliona penzionera ima u Srbiji
- 2,8 miliona osiguranika odnosno zaposlenih ima u Srbiji
- Nije korektno da neko ko je 40 godina uplaćivao doprinose za penziju ima doživotne penale.

Da predlog da se posle 65 godine života ukinu penali onima koji su otišli u penziju sa napunjenih 40 godina staža, ali nedovoljnim brojem godina, nije nov potvrđuje i Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

"Sindikati i penzionerska udruženja više godina unazad predlažu da se tim ljudima, koji su rano počeli da rade i nemaju uslove za odlazak u penziju zbog starosti, a imaju 40 godina staža, ne umanjuje penzija doživotno, nego da im se umanjuje samo do 65 godine života. To je predlog godinama unazad koji nije razmatran zbog teške situacije u Fondu PIO ranijih godina. Sada je sitaucija u Fondu PIO dobra i mislim da bi to bilo sada moguće i da to nije toliko veliko opterećenje za državu i da to može da se uradi. Ti ljudi su zaslužili da im se ne umanjuje penzija dok su živi, već samo do 65 godine", kaže za Kurir Nenadić.

BONUS VIDEO: USAMLJENOST I ŽIVOT U PENZIJI: Da li društvene mreže povezuju ili otuđuju naše bake i deke?

This browser does not support the video element.

USAMLJENOST I ŽIVOT U PENZIJI: Da li društvene mreže povezuju ili otuđuju naše bake i deke?  Kurir televizija

 (Mondo/Kurir)