Otkriveno koje PIN kombinacije hakeri najlakše provale: Ukoliko se vaš nalazi na spisku, odmah ga promenite

Otkriveno je koje PIN kombinacije hakeri najlakše provale.

Drazen Zigic/Shutterstock

Kome su ikada ukradene ili izgubljene kartice u nekom trenutku poznaje osećaj straha da će odjednom ostati bez novca. Ali da li ste ikada razmišljali o tome koliko je potencijalnim lopovima teško da pogode PIN vaše kartice? Ako vam to još nije palo na pamet, evo istraživanja o najčešćim kombinacijama.

Autor istraživanja je Nik Beri iz kompanije "Data Genetics", a rezultati pokazuju da je najčešći PIN na svetu i dalje "1234". Međutim, postoje i druge kombinacije koje su prilično česte, a možda nikada ne biste pomislili na njih. Sajber kriminalci nemaju lak posao kada žele nekoga da opljačkaju i otkriju njegov PIN, ali ljudi koji koriste neke od ovih uobičajenih kombinacija umnogome im olakšavaju život.

Kako Beri kaže, već je dobro poznato da nije pametno koristiti datume rođenja ili ista četiri broja kao PIN kombinacije. Ipak, mnogi rade upravo to.

Ovo su najčešće kombinacije PIN-a, nemojte ih koristiti

Za istraživanje je koristio 3,4 miliona PIN kombinacija koje su procurile na mreži, odnosno pronađene su na raznim forumima nakon hakerskih napada.

"'1234' je najčešći PIN, koji se pojavljuje u 11 procenata svih kombinacija. Zatim idite na '1111', '0000' i '1212'. Prvih deset takođe popunjavaju sledeće kombinacije: '7777', '1004', '2000', '4444', '2222' i '6969'", naveo je on.

Beri je takođe napravio listu najmanje korišćenih kombinacija. Prema tom spisku, kombinacije "8068" su bezbedne jer je taj PIN korišćen u samo 25 od 3,4 miliona analiziranih slučajeva. Još neke retke kombinacije su: "8093", "8398", "7638", "8428" i "8285". Stručnjaci za bezbednost savetuju da periodično menjate PIN kako biste smanjili mogućnost zloupotrebe.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

PAŽNJA, PAŽNJA, SAJBER OPASNOST! Srbija na meti hakera, a šteta može biti neprocenjiva! "ANONIMUSI" U SLUŽBI TAJNIH ORGANIZACIJA?!  Kurir televizija

(Bizportal/MONDO/Ivana Vlajković)