"Moraće da plaćaju punu cenu školarine": Drama na fakultetu u Beogradu, smanjen broj sufinansirajućih mesta

Smanjen je broj sufinansirajućih mesta na Fakultetu političkih nauka, a studenti se zbog toga bune.

MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić/Jelica Dojčinović

Na sednici Nastavno-naučnog veća Fakulteta političkih nauka (FPN), u četvrtak 26. septembra, doneta je odluka o ukidanju dve trećine sufinansirajućih mesta za studente. Inače, godinama unazad praksa na tom fakultetu je da 180 dobrih studenta, koji ostvare uslov za budžetsko finansiranje, ali ga ne dobiju zbog velike konkurencije, dobiju umanjenje školarine koje ide od 10 do 90 odsto.

Odlukom od pre nekoliko dana to više neće biti moguće. Zapravo, ubuduće će oko 60 studenata moći da dobije umanjenje školarina, ali samo do 60 odsto. Preostale dve trećine studenata, koji su ostvarili uslov za sufinansiranje, moraće da plaćaju punu cenu školarina.

Student Filipom Kalmarovićem kaže da je najveći problem što ova odluka nije doneta blagovremeno, već pet dana pred početak nove akademske godine.

"Sufinansiranje je jedan sistem koji mi već neko vreme imamo na fakultetu, jer iako smo društveni fakultet nemamo odgovarajući broj budžetskih mesta. Prevelika je konkurencija, a jako je malo budžetskih mesta. Sufinansiranje je uvedeno kao neka vrsta kompenzacije, tamo gde studenti u odnosu na svoj uspeh mogu da ostvare umanjenje školarine između 10 i 90 odsto. Praksa je bila da 180 studenata može da ostvari sufinansiranje i tako olakša sebi ili svojim roditeljima troškove studiranja", kaže Kalmarović za Euronews Srbija.

Dodaje da jedna trećina studenata koji su ostvarili pravo na sufinansiranje, mogu računati na umanjenje školarine od maksimalnih 60 odsto, a ne kao do sada do 90 odsto.

"Glavni problem koji imamo sa ovom odlukom jeste što ona nije doneta blagovreme. Apsurdno je da pet dana pred početak nove školske godine, menjate pravila. Posebno što je tih 180 studenata već računalo koliko će sufinansiranjem ostvariti popust i koliko će u stvari morati da plaćaju u buduću školarinu", naveo je on.

Dodaje da su ovim pogođeni dobri studenti koji su bili na sufinansiranju i njihovi roditelji koji će morati da plaćaju sada pun iznos školarina. Napominje da bi bilo manje skandalozno da je odluka doneta sada, ali da stupa na snagu narednu godinu.

Kalmarović navodi da će studenti već danas imati razgovor sa profesorima fakulteta.

"Ja sam uvek za dijalog i za razgovor kroz institucije. Danas ću zajedno sa nekoliko kolega ići da razgovaram sa profesorima. Nisam član ni jedne studentske organizacije, pa da kažem da formalno predstavljam bilo koga, govorim u svoje lično ime i u ime svojih kolega", rekao je on.

Obrazloženje fakulteta koje su studenti dobili za ukidanje sufinansirajućih mesta je loša finansijska situacija.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

PROFESOR SA MAŠINSKOG FAKULTETA O EKSPLOATACIJI LITIJUMA: Ono što se ispušta u vazduh je zanemarljivio   Kurir televizija

 (Euronews.rs/MONDO/J.D.)