Šta za građane znači investicioni kreditni rejting: Predstavlja veliku šansu i za srpsku privredu

Šta za građane znači investicioni kreditni rejting.

AlexLMX/Shutterstock

Agencija "Standard end Purs" je dodelila Srbiji investicioni kreditni rejting. Agencija "S&P Global Ratings" podigla je dugoročni kreditni rejting Republike Srbije u stranoj i domaćoj valuti na nivo "BBB-" sa "BB+", a istovremeno je podigla i kratkoročni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti na "A-3", sa "B".

Ovo nije samo oznaka i ocena, već predstavlja prekretnicu za ekonomsku putanju naše države, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Podizanje rejtinga predstavlja prelomni trenutak za Srbiju i naše kompanije". On otvara vrata:

  • nižim troškovima finansiranja,
  • većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i
  • povećanom poverenju investitora

Srpske kompanije će od sada lakše, brže i pod povoljnijim uslovima moći da privlače strane investicije, čime se krči i utire put za rast, inovacije i otvaranje novih radnih mesta u različitim sektorima naše privrede.

Šta je investicioni kreditni rejting

Kreditni rejting države odražava procenu njene sposobnosti da ispunjava svoje finansijske obaveze, odnosno da otplaćuje svoje dugove. Kao takav, kreditni rejting je jedan od ključnih pokazatelja za investitore prilikom donošenja odluke da ulože u određenu zemlju, bilo da se radi o otvaranju fabrike (strane direktne investicije) ili o kupovini državnih obveznica (portfolio investicije).

Tako, viši kreditni rejting predstavlja veću sposobnost države da vraća svoje dugove i manji rizik za investitore. Pozitivni efekti višeg rejtinga su veći priliv investicija i niži troškovi zaduživanja države. Skala kreditnih rejtinga obuhvata 22 različita nivoa rejtinga, pri čemu ih uopšteno možemo podeliti u dve osnovne grupe - rejtinzi investicionog ranga (Investment Grade), koji obuhvataju deset najviših nivoa rejtinga i rejtinzi neinvesticionog ranga (Non-investment Grade), koji obuhvataju 12 nižih nivoa rejtinga.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Uzelac o poskupljenju kreditnih rata u Srbiji  Kurir televizija

(Blic/MONDO/Ivana Vlajković)