Oglasili se iz PIO fonda: Poslali važno obaveštenje za korisnike porodičnih penzija, uskoro ističe jedan rok

Studenti treba da dostave potvrdu PIO fondu zbog porodične penzije.

MONDO/Stefan Stojanović

Studenti visokoškolskih ustanova, koji su korisnici porodične penzije, treba da dostave Fondu PIO potvrde o školovanju, kako je saopšteno iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Početak nove školske godine je period kada podsećamo studente visokoškolskih ustanova koji su korisnici porodične penzije, da su u obavezi da, najkasnije do 22. oktobra dostave Fondu PIO potvrde o školovanju, kako im ne bi bila privremeno obustavljena isplata prinadležnosti", navodi se.

Objašnjeno je da studenti visokoškolskih ustanova imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 26. godine života. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih visokoškolskih ustanova.

"Ukoliko deca, studenti visokoškolskih ustanova, osim porodične penzije ostvarene po domaćim propisima, koriste i porodičnu penziju inostranih nosilaca socijalnog osiguranja, podsećamo ih da bi i tim institucijama trebalo da dostave potvrde o školovanju, ako je to predviđeno propisima druge države.

Potvrde moraju sadržati podatak o identitetu studenta, podatak o školi koja izdaje potvrdu, na koju školsku godinu se odnosi i status koji student ima u toj školskoj godini. Osim toga, na potvrdama je potrebno navesti jedinstveni matični broj roditelja po kome se koristi pravo na porodičnu penziju. Potvrde se mogu predati lično, na šalteru filijale koja isplaćuje porodičnu penziju ili poslati poštom, na adresu filijale, kao preporučena pošiljka", saopšteno je iz Fonda PIO. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Anketa - Penzija  MONDO/Stefan Stojanović

(MONDO/Ivana Vlajković)