Ko u nazivu firme želi reč "Srbija" mora debelo da plati! Nekada je to bilo džabe, a sada važe novi propisi

Tačno 141 firma u Srbiji u imenu ima reč zemlje u kojoj posluje, a to su uglavnom javna preduzeća, ogranci stranih kompanija i različita umetnička i sportska udruženja.

MONDO/Uroš Arsić

Tačno 141 privredno društvo u Srbiji u svom imenu ima reč Srbija, a možda bi ova brojka bila i mnogo veća kada to "zadovoljstvo" ne bi koštalo 657.590 dinara.

Naime, da bi neko iz bilo koje pobude želeo da firmu nazove imenom svoje domovine ili države u kojoj trenutno posluje mora da plati taksu Ministarstvu privrede, koja iznosi nešto više od 5.500 evra, kad se preračuna u evre.

Ni ova pozamašna svota nije garancija da će neko ko se "zainatio" da mu se firma, restoran ili udruženje zove Srbija uspeti tako i da je nazove. To će moći samo oni kojima Minisatrstvo privrede da saglasnost, a to su uglavnom odabarana uspešna preduzeća i kompanije koje svojim poslovanjem doprinose ugledu države.

Oni koji nemaju nikakve šanse da novoosnovanu firmu nazovu po Srbiji su preduzetnici, uglavnom ugostitelji, jer po novim propisima oni na to više nemaju pravo. Ono će ostati u imenu samo onih preduzetničkih radnji i firmi koje su osnovane davno po starim propisima.

Mnogi smatraju da je ova praksa naplaćivanja takse na reč Srbija i te kako loša i da sprečava istinske patriote da firmama daju ime zemlje koju vole. Jedan od njih je i Bratislav Ilić, vlasnik restorana "Srbija" iz Kuršumlije.

"Moj motiv da restoranu dam ime Srbija je čista ljubav. Nema tu ničega nacionalističkog, samo iskreno volim svoju domovinu. Volim ime Srbija i kada sam 1985. godine otvarao restoran razmišljao sam kako da ga nazovem. Pre toga je moj otac držao restoran koji se zvao Kopaonik. Ne sviđa mi se to što se sad ime naplaćuje, ne vidim razlog za to. Zašto bi se naziv domovine naplaćivao, zašto to mora da bude debelo plaćeno", kaže Ilić.

On smatra da bi bilo dobro da se što više firmi zove Srbija.

"Imamo i reprezentaciju Srbije i svi volimo ime Srbija. Ima i u Nišu restoran Srbija i Stara Srbija i volim da uđem u njih. Idem i u druge restorane, ali kad vidim da se neki zove Srbija ja volim da uđem u njega", ističe Ilić.

Ime Srbija u nazivu firme danas uglavnom imaju javna preduzeća i ogranci i predstavništva stranih kompanija, banaka i različitih umetničkih i sportskih udruženja, kojima iznos takse očigledno nije previsok.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OGLASIO SE NAVODNI PROIZVOĐAČ PEJDŽERA SA TAJVANA?! Lutovac: Bio veoma ljut, tvrdi da ih je proizvela druga firma! Izraelci sve pažljivo isplanirali  kurir televizija

(Kurir/Mondo/Aleksandra Virijević)