Poznata nemačka pekara ide u stečaj: Zatvaraju se filijale, oko 1.000 radnika strahuje za posao

Poznata nemačka pekara ide u stečaj.

Oleg Senkov/shutterstock

Veliki lanac pekara sa 120 filijala širom Nemačke podneo je zahtev za stečaj. Neke filijale će morati da se zatvore.

Ekonomsko okruženje za pekare u Nemačkoj postaje sve izazovnije tokom godina. Sve više malih i srednjih preduzeća mora da se zatvori, konkurencija velikih lanaca i supermarketa postala je prevelika. Ovaj razvoj se ubrzao poslednjih godina kao rezultat krize cena energije. U proteklih nekoliko nedelja došlo je do novih stečajeva tradicionalnih pekara, među kojima je i "Sternenbäckerei" iz Hechingena.

Lanac pekara sa 120 filijala širom Nemačke već je ovog proleća podneo zahtev za samostalni stečaj. Od tada je pekara "Sternenbäckerei" bila tiha, sve do sada. Kako je prvi objavio "Schwäbische Zeitung", proizvodnja u Hechingenu će biti zaustavljena do kraja godine.

Pošto je ovo sedište kompanije, ovo je veliki udarac. Koliko će filijala zapravo morati da bude zatvoreno, biće jasno narednih dana, prenose nemački mediji, piše fenix.magazin. 

U međuvremenu, "Sternenbäckerei" može da saopšti dobre vesti za svoje filijale u Geri (Tiringen) i Sprembergu (Brandenburg): Prema saopštenju kompanije, "sada se pojavljuju rešenja za nastavak". Verovatno će neki investitor preuzeti tamošnje filijale. Postoje dve ekspoziture u Šprembergu i tri u Geri.

Prema informacijama iz kompanije, prvi "Sternenbäckerei" je osnovan pre 250 godina, 1766. godine u Hehingenu. Kompanija je sada veća kompanija sa preko 1.000 zaposlenih. Mnogi od njih se sada suočavaju sa neizvesnom budućnošću.

Problemi u pekarskoj industriji poznati su godinama

Problemi u pekarskoj industriji poznati su godinama. Centralno udruženje nemačkog pekarskog obrta zabeležilo je pad broja preduzeća od najmanje 2013. godine dok je tada u zemlji još uvek bilo 13.171 pekarski posao, 2023. godine bilo je samo 9.242 preduzeća.

Broj zaposlenih takođe godinama opada, kažu u udruženju. Posebno je poražavajući razvoj šegrta - 2013. godine u pekarskom zanatu je bilo više od 23.000 šegrta, 2023. nešto manje od 10.000. godine.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju "CRNE LISTE"?  Kurir televizija

(MONDO/Ivana Vlajković)