Hrvati hitno povlače sa tržišta začin iz Srbije: Pronađena bakterija opasna po zdravlje

Sa hrvatskog tržišta povlači se začin koji je uvezen iz Srbije.

Youtube/PrintScreen

Prehrambeni proizvod hitno je povučen sa hrvatskog tržišta jer je analizom utvrđeno prisustvo štetnih bakterija, prenosi Danica.hr.

Reč je o mlevenom cimetu koji je na hrvatsko tržište uvezen iz Srbije. Analizom uzoraka utvrđena je kontaminacija bakterijama Bacillus cereus. To je patogeni mikroorganizam koji je potencijalno opasan po zdravlje ljudi.

Evropski sistem za bezbednost hrane otkrio je da je naloženo povlačenje sa hrvatskog tržišta, ali nisu saopšteni drugi detalji. Dakle, nije poznato gde je sporni cimet iz Srbije prodat, prenosi Danica.hr.

U uzorku cimeta utvrđen je udeo Bacillus cereus od 4.800 CFU po gramu, što je skoro pet puta više od dozvoljene vrednosti. Državni inspektorat i Hrvatska agencija za hranu nisu obavijestili javnost o ovom slučaju.

Prema rečima lekara, trovanje hranom izazvano ovom bakterijom obično traje samo 24 sata i većina ljudi se potpuno oporavi. U ovom slučaju radi se o crevnoj infekciji koja može biti praćena dijarejom i povraćanjem.

Bakterija takođe može izazvati infekciju van gastrointestinalnog trakta, ali ređe. Kod imunokompromitovanih i starijih osoba, crevne i necrevne infekcije bakterijom Bacillus cereus mogu izazvati komplikacije koje se uglavnom leče antibioticima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"TRŽIŠTE PRETRPANO FALSIFIKATIMA OVIH DELOVA" Mitrović savetuje: Lako razaznajte da li je kvalitetan deo koji kupujete!  Kurir televizija

(Jutarnji/MONDO/Nevena Davidović)