Da li se više isplati popravka starog ili kupovina novog? Ruke majstora koštaju 70 evra, evo kakva je računica

Večita dilema koja muči mnoge jeste da li se više isplati kupovina novog nameštaja ili je povoljnija opcija presvlačenje starog.

Shutterstock/Leonid Sorokin

Nameštaj se bira po dizajnu i udobnosti, tvrde prodavci u Vranju. Navode da se u proseku u domaćinstvima najmanje dva do tri puta za 30 do 40 godina donosi odluka o promeni garnitura za sedenje i spavanje, zbog oštećenja, zastarelosti, ali i novih trendova. Nekad je razlog i rekonstrukcija samog prostora objekta koja iziskuje i nov nameštaj.

Dilema da li kupiti novo, ili presvući staro postoji kada nameštaj nije propao i nije oštećen, ali vremenom gubi sjaj, a boja mebla otkriva koliko je star. Računica je sledeća: novi klik-klak kreveti za dnevne sobe u prodavnicama nameštaja su od 25.000 do 40.000 dinara, kolika je i cena dvoseda i troseda u zavisnosti od čvrstine i kvaliteta. Ugaone garniture se kreću u proseku od 50.000 do 100.000.

Povoljnost pri kupovini su odložena plaćanja u četiri do šest rata. Ukoliko se odlučite da iskeširate imate u većini prodavnica i popust od pet odsto. A, evo kako izgleda finansijska konstrukcija kod presvlačenja nameštaja.

Majstor Dragan P. iz Vranja kaže da su tapetari podigli cene, jer su to uradili i majstori iz drugih delatnosti.

"Sve je poskupelo i otišlo gore, materijal, pa i radna ruka. Kod presvlačenja nameštaja je jako bitan kvalitet mebla, zbog trajnosti. Imate mebl koji noktom možete izvući i oštetiti, to nije rešenje, zato pamet u glavu", šaljivo savetuje Dragan, koji je u tapetariji punih trideset godina.

On ističe da je nameštaj nekada bio daleko kvalitetniji, a da je danas u izradi kvalitet znatno opao:

"Metar materijala za presvlačenje može se naći po ceni od 650 do 2.500 dinara. Majstori tapetari tvrde da je 11 metara potrebno da se presvuče kauč klik-klak ili trosed. Ukoliko krevet mora da se ojača sunđerom to je još dodatnih 2.000 dinara. Radna ruka majstora je poskupela i sada iznosi 60 do 70 evra. Tako za presvlačenje jednog kreveta treba izdvojiti od 14.000 do 16.000 dinara minimalno", otkriva majstor.

Mnogi Vranjanci se i dalje dvoume šta im se više isplati:

"Razmišljam i dalje šta mi je činiti, da li je isplatljivije da presvučem krevete koje imam, ili da kupim nove. Majstor tvrdi da će ojačanim sunđerom i novim meblom biti kao iz prodavnice", kaže Vranjanac Momir S.

Odluka da li kupiti novo, ili presvući staro je, ipak, samo na vama, i u velikoj meri zavisi od debljine novčanika.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

EVO KOJA STOLARIJA JE NAJBOLJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST! Majstor: Sve ima prednosti i mane, ali preporučuju se OVA prozorska okna  kurir televizija

(Kurir/Mondo/Aleksandra Virijević)