Ko je Šandor Čanji, milijarder "ispod radara": Prvi čovek OTP banke, ima velike biznise u Srbiji

Šandor Čanji je najmoćniji bankar u Mađarskoj i izvršni direktor najveće banke u toj zemlji - OTP. Uporedo razvija i biznis u poljoprivredi.

Michael Zemanek/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šandor Čanji, drugi najbogatiji Mađar, jedan je od najmoćnijih ljudi u toj zemlji. Izvršni je direktor najveće banke u toj zemlji – OTP, a takođe je i investitor u sektoru poljoprivrede, u proizvodnji hrane, đubriva, opreme i dr. Član je i borda direktora naftne kompanije MOL.

Banku je preuzeo 1992. i "uradio nešto nezamislivo“, otpustio je veliki broj menadžera i pokrenuo veliku promenu poslovanja podstaknutu tehnologijom.

Njegovo bogatstvo procenjuje se na 1,5 milijardi dolara po čemu je 2146. najbogatiji čovek na planeti. Međutim, nije i najbogatiji u Mađarskoj. Ispred njega je Lorinc Mesaroš, vlasnik kompanije za gasne instalacije, sa bogatstvom od 1,7 milijardi dolara.

Karijeru je počeo u Ministarstvu finansija, a od 1983. do 1986. je bio šef odeljenja u Ministarstvu poljoprivrede i proizvodnje hrane. Potom počinje karijeru u bankarstvu koja ga dovodi do čelnog mesta OTP-a.

15 godina na čelu je Fudbalskog saveza Mađarske

Gotovo 15 godina na čelu je Fudbalskog saveza Mađarske i deo je rukovodećih struktura UEFA i FIFA. Međutim, fudbal nije jedini sport koji ga interesuje. Vlasnik je rukometnog kluba PIK Seged i počasni potpredsednik Međunarodne džudo federacije.

Diplomirao je i doktorirao ekonomiju na Budimpeštanskom univerzitetu gde je i stekao doktorat. Rođen je 1953. godine, oženjen je i ima petoro dece.

Ono što ga evidentno ne razlikuje od biznismena njegove generacije i u drugim zemljama jeste da se decenijama drži svog biznisa. Za razliku od današnjeg vremena u kojem se mnogi mladi vlasnici uspešnih firmi očigledno prilično lakše odlučuju da prodaju biznis i idu dalje.

Na pitanje šta ga više inspiriše, bankarstvo ili poljoprivreda, Čanji odgovara da je bankarstvo veći biznis, ali profit se vidi samo na papiru, na jednoj liniji, dok u poljoprivredi "vidite da ste nešto napravili i da nešto raste“. Dodaje i da je sve što je zaradio u poljoprivredi reinvestirao.

"Ispod radara"

Za sebe kaže da se drži "ispod radara“ odnosno van očiju javnosti i da u životu ima dovoljno – posebno apostrofirajući kao jedini luksuz svoj katamaran (zbog kojeg je završio i u čuvenim Panama papirima zbog zapošljavanja posade preko ofšor firme). Ali, dodaje i da je pokrenuo fondaciju pre gotovo 20 godina koja pomaže nadarenoj, ali siromašnoj deci, i da je zahvaljujući toj podršci njih 150 završilo fakultet, a trenutno radi sa njih 500.

Prvi auto bila mu je 30 godina stara Folksvagenova "buba“ koju je kupio 1975. Kaže i da je kao mlađi puno vremena provodio na jadranskoj i rumunskoj obali, gde je tokom odmora skupljao flaše i vraćao u prodavnice kako bi zaradio na kauciji.

Njegov poljoprivredni biznis vodi stariji sin Atila i to već 18 godina. visoko je obrazovan. Ima diplomu Univerziteta Berkli i iskustvo u Mekinziju. Čanji je veoma zadovoljan njegovim učinkom.

Biznisi u Srbiji

U Srbiji je Čanjijev poljoprivredni biznis prisutan preko firme KITE koja zastupa poznatog proizvođača kamiona Džon Dir i distribuira đubrivo. Vlasnik je i Mlekare Leskovac.

Čanji ističe da hrana nudi velike mogućnosti i da vidi da se ta industrija u Srbiji razvija i da postoji još prilika za investiranje odnosno za kupovinu kompanija.

"Da, investirao bih i dalje u Srbiji ako nađem priliku u sektoru hrane. Moja kompanija KITE ima firmu koja u Srbiji raste svake godine. Ali, takođe gledam u bliskoj budućnosti da razvijem kompaniju u prvu u industriji hrane“, rekao je u intervjuu za srpske medije.

Zadovoljan poslovanjem u Srbiji

Kada je reč o poslovanju OTP banke u našoj zemlji, Čanji navodi da su sveukupno veoma zadovoljni rezultatom, regulativom i Narodnom bankom, kao i menadžmentom. "Ne mogu da se žalim da nešto ide loše. Konkurencija je dobra, sa različitim akterima u finansijskom sektoru. Zadovoljni smo i sa srpskom ekonomijom koja se dobro razvija“, navodi Čanji.

Đula Barabaš, predsednik Upravnog odbora OTP banke u Srbiji, dodaje da je srpska ekonomija stabilna i brzo napreduje. „Prvi smo u kreditiranju, ali bismo hteli da budemo tržišni lider i u drugim segmentima. Kao i druge članice OTP grupe“, kaže Barabaš.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"MAĐARSKA POLITIKA DIREKTNO UZROKUJE PROBLEM KOD NAS" Đurović: Znate li odakle im oružje? Na 15 km od granice je njih 3.000!  Kurir TV

(Forbes, Mondo, I.L:)