Dolaskom jeseni u Srbiji počinje sezona slava, a samim tim i neizostavni deo kalkulacija koliko će koštati slavska trpeza. I dok se prilikom pokretanja ove teme uvek čuje "slava su kolač, sveća i žito, bez ostalog se može", većina je saglasna da tog svečanog dana treba i počastiti goste koji uđu u kuću.
Nakon što je jedan domaćin, koji slavi Svetog Luku, ispričao da mu za slavski ručak treba između 50.000 i 70.000 dinara, mi smo krenuli da istražujemo da li je ova cifra realna ili se može proći i jeftinije. Osim toga, proveravali smo i da li je skuplja posna ili mrsna slava, a ovo je detaljna računica prema aktuelnim cenama koje smo proteklih dana zatekli u marketima i na pijacama.
Slava ne može da prođe bez slavskog kolača i žita, koji simbolišu telo Isusa Hrista odnosno njegovu krv. Na dan slave, ovaj kolač se zajedno sa žitom nosi u crkvu, gde ga sveštenik osvećuje, preliva vinom i lomi, a za ovaj običaj potrebno je izdvojiti određenu sumu novca.
Kako su nam rekli meštani jednog beogradskog prigradskog naselja, kod njih u crkvi se plaća 1.500 dinara, pošto sveštenik završi sa čitanjem molitve i preseče kolač. Međutim, "iako postoji tačno određena cifra, ukoliko neko nema, ostavlja koliko želi".
Poslednjih godina kolač je moguće kupiti gotov u pekari i to po ceni između 600 i 700 dinara po kilogramu, pa ukoliko ne žele da sami umese, domaćini za ovo moraju izdvojiti od 2.000 do 4.000 dinara.
Mnoge poslastičarnice u ponudi imaju i slavsko žito, a kilogram košta od 900 do čak 1.000 dinara. Ukoliko se odluče sami da kupe sirovo, kuvaju i pripreme, koštaće ih oko 200 dinara za pola kilograma, dok će za mlevene orahe, koji idu uz žito, morati da izdvoje 350 dinara za istu gramažu.
Najveći udar na kućni budžet predstavlja kupovina mesa. Kilogram svinjskog pečenja košta 3000 dinara, u pečenjarama, dok je jagnjetina nešto skuplja. Po toj računici, za 5 kilograma jedne vrste moraće da se izdvoji čak 15.000 dinara, a ukoliko žele da "mešaju" koštaće ih i koju hiljadu više.
Za neizostavnu sarmu neophodno je kupiti mešano meso (svinjsko i juneće), u zavisnosti od toga za koliko gostiju se priprema. U jednom beogradskom marketu pronašli smo juneće mleveno meso po ceni od 900 dinara po kilogramu, svinjsko 360 po kilogramu ili, kako su nas posavetovali, jeftinija varijanta - mešano 780 dinara po kilogramu. Kada se doda kiseli kupus, koji košta 330 dinara koliko je potrebno izdvojiti za glavicu od 1,5 kilograma, spremanje najpoznatijeg srpskog specijaliteta koštaće od 3.000 dinara pa naviše.
Cene sitnih slavskih kolača variraju u zavisnosti od mesta na kom se kupuju, kao i vremena – što je rok kraći, to su veće šanse da ćete i skuplje proći.
U beogradskim pekarama se kilogram se kreće od 1.500 dinara po vrsti (obladne, bajaderice, čokoladne bombice), dok smo one malo drugačije i posebne u jednoj ponudi našli po ceni od 3000 do 6000 dinara (u pitanju su praline, italijanske i francuske poslastice).
Daljom računicom došli smo do cifre od 3.500 do 6.000, ukoliko uzimate klasične slavske kolače, a ukoliko biste da se gostite drugačijim slatkišima, za to je potrebno izdvojiti od 5.000 do čak 10.000 dinara (kada smo pozvali oglas kako bismo se raspitali o cenama, rekli smo da nam je potrebna količina za 15 osoba i dobili tu ponudu).
Za piće (kisela voda, sokovi, vino, rakije) potrebno je odvojiti do 100 evra, kako su nam rekli trgovci u nekoliko beogradskih marketa, ukoliko ne kupujete inostrana pića.
Ovo je računica za "skromniju" trpezu, a s obzirom da se s godinama i običaji menjaju i prilagođavaju, svedoci smo da se na slavama pred goste iznose i bogata predjela, kao i najraznovrsniji riblji i mesni specijaliteti, što prirodno utiče i na budžet.
Da li je posna trpeza jeftinija?
Priprema posne trpeze za krsnu slavu ranije je važila za skuplju u odnosu na mrsnu slavu, što više nije slučaj.
Kilogram svežeg oslića u marketu smo našli za 560 dinara, dok smo kilogram šarana u ribarnici našli po ceni od 900 dinara, pa bi za trpezu koja gosti njih 15 trebalo izdvojiti najmanje 7.000 dinara i sami se morate postarati oko pripreme.
Ukoliko želite već ispečenu ili prženu da kupite, u ribarniocama to možete učiniti, ali su cene drugačije. U jednoj takvoj smo našli kilogram šarana za 3.000 dinara, pastrmka za 2.250, a za oslić treba izdvojiti 2.190 dinara. Ukoliko računate na isti broj gostiju kao pri kupovini sveže ribe, za ovu varijantu moraćete da izdvojite i do 18 hiljada dinara.
Za pripremu riblje čorbe neophodno je izdvojiti od 2.500 do 3.000 dinara, ukoliko se sprema od šarana ili oslića. Za posnu varijantu sarme, koja naravno nema mesa, potrebno je pripremiti do 3.000, dok računica pokazuje da će prebranac koštati oko 2.000 dinara.
Posno kolači koštaju od 2.700 do 3.000 dinara po kilogramu, a ukoliko neko želi "ekskluzivnije" vrste, kako smo našli u ponudi jedne poslastičarnice, za to će morati da odvoji od 3.500 dinara pa naviše.
Ukoliko odluče da kupe baklave i tulumbe, domaćini će za to zadovoljstvo izdvojiti 1.400 odnosno 1.300 dinara po kilogramu. Kada se sve stavi na papir, za posne kolače potrebno je izdvojiti od 7.000 dinara pa naviše, opet u zavisnosti od broja gostiju.
(Mondo.rs)