U Kragujevcu radi kao elektroinženjer, a u dedovini gaji borovnicu: Slavku procvetao biznis, planira i proširenje

Slavko u dedovini gaji borovnicu i biznis mu je "procvetao".

Youtube/screenshot/TRUE FOOD TV/MONDO/Stefan Stojanović/Agrofin/printscreen

Mladi elektroinženjer Slavko Šević, u Gornjoj Šatornji kod Topole odlučio je da na dedovini gaji borovnicu. Iako većina proizvođača borovnicu prodaje u svežem stanju, on je odlučio da polovinu roda prerađuje.

"U poslednje vreme veliko je interesovanje za vinom od borovnice. Dobro je za krvnu sliku, cirkulaciju, i uopšte za zdravlje. Parira nekada jedinom i najpopularnijem voćnom vinu od kupine, koje takođe pravimo. Ujedno na tom imanju, koje smo porodično oživeli, od borovnice pravimo i rakiju, koja je prošle godine na Oplenačkoj berbi osvojila zlatnu medalju", kaže Slavko Šević za Dobro jutro.

Ševići prave i džem od borovnice i cede sokove. Imaju zasad od 20 ari i to je ovom elektroinženjeru, koji ima stalni posao u Kragujevcu neka vrsta alternativnog prihoda, koji bi u budućnosti mogao da preraste u primarni.

"Ta zemlja je moja dedovina. Odlučio sam se za borovnicu, jer je izuzetno zdrava i bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima. Istovremeno je i tražena na tržištu. Imamo 600 sadnica sorte djuk. Na imanju imamo još voća, te i od njega pravimo slatku zimnicu. Naravno, sve je bez aditiva i konzervanasa. Što se borovnice tiče, nekako je odlučeno da polovinu roda prodajemo u svežem stanju za konzum, a sa drugom polovinom da pravimo proizvode koji će biti naš zaštitini znak", dodaje Šević.

Slavko je borovnicu počeo da gaji 2021. godine. Zadovoljan je dosadašnjim napretkom, pa planira da proširi zasad u Gornjoj Šatornji, koja ima dobar geografski položaj i klimu za ovu voćnu vrstu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

kako da borovnice duže traju  TikTok/mamasknowbest

 (Kurir/MONDO/J.D.)