Čega nema – još više nedostaje. Najtraženiji proizvod posebno u vreme slava, vraća se na rafove. Posle požara u kojem su početkom leta izgorele i proizvodne linije, dobra vest iz Požarevca – ponovo je počela proizvodnja "plazme", za koju nedelju stiže i u prodavnice.
Posle više od četiri meseca miris 'plazme' širi se pogonom. Na jedinoj liniji koju nije zahvatio požar, keks se ponovo pravi. Na prvi pogled – istog oblika, a na prvi zalogaj i istog ukusa.
"Moj osmeh vam govori da nama u 'Bambiju' ništa nije teško, kako je krenula proizvodnja 'plazme'“, kaže radnica Jelena Ristić.
Uz nju su generacije odrasle i gajile svoje bebe. Ni stariji joj ne odolevaju. Bez nje se na put ne ide, niti oporavlja od bolesti. To što je mesecima nema u prodaji pozicioniralo ju je kao jednu od glavnih tema na društvenim mrežama. Bilo je poruka podrške, spekulacija da je negde drugde ima, pa čak i nefer reklama.
Licitiralo se datumima i da li će se uopšte vratiti na police.
"Mogu da kažem da smo uspešno raščistili, sanirali sve posledice požara. Pokrenuli smo jedan deo proizvodnje u fabirici u Požarevcu, to je neoštećeni deo fabrike i jednu liniju smo prilagodili i počeli smo ovih dana proizvodnju u oblicima i proizvodima na koje smo navikli", kaže Dragan Stajković, generalni direktor "Bambija".
"Iako je proizvodnja 'plazme' ponovo pokrenuta, to je tek trećina o ukupnog kapaciteta, tako da kada je vidite u prodavnici, kupite je da se zasladite, podelite je sa drugima, jer ćemo do punog kapciteta još malo pričekati", kaže Aleksandra Stanković, novinarka RTS-a.
"Do prve polovine sledeće godine, moraćemo da imamo malo strpljenja i solidarnosti. Roba će se pojaviti uskoro u manjim količinama na tržištu. Pre mesec dana počeli smo izgradnju jedne lepe nove fabrike. Ona će se graditi u nekoliko faza. Prva faza će biti gotova na proleće iduće godine i očekujemo da ćemo time pokriti najveći deo tržišta", rekao je Stajković.
Pojavila se krajem 60-ih godina i postala verovatno najprodavaniji keks na jugoslovenskom tržištu. Jedan od pronalazača ukusa koji se prepoznaje širom regiona je i prvi školovani keksar Petar Tutavac.
BONUS VIDEO: