Biljka koja vredi kao suvo zlato! Milovan iz Novog Bečeja razvio biznis, kaže da je prava prilika za finansijski uspeh

Proizvođači kažu da može lepo da se zaradi od proizvodnje rena.
Foto: YouTube/Screenshot/AgroTV Srbija/Profimedia

Svi znamo da je ren ljut, ali zdrav. Ali malo ljudi zna da može da donese i odličnu zaradu. Kažu da dobro prolazi na tržištu i da se trud isplati. Samo uzgajanje obezbeđuje veoma pristojan život, a prava prilika za finansijski uspeh je u gotovim proizvodima od rena. Na to je ukazao i pre nekog vremena Milovan Adžić, proizvođač iz Novog Bečeja.

"Jedno od isplativijih ulaganja je ren i od jednog hektara dobije se 5.000 kilograma korena. Kada se preradi i prepakuje u teglice, ren na inostranom tržištu dostiže cenu i do dva evra za sto grama, što čini da se sva proizvodnja i radna snaga ispati. To se pokazalo kao bolji posao od voćarstva, maline i kajsije, koje su postale neizvesne što se tiče roda i zarade", kaže Milovan.

Objasnio je da odluku da se bavi proizvodnjom rena nije doneo slučajno, već je najpre analizirao tržište i prikupljao informacije.

"Hteo sam da uzgajam nešto čega nema mnogo na tržištu, čega je zapravo manjak. Išao sam po pijacama i prodavnicama da vidim šta se najviše koristi u ishrani, a da ga ima malo, posebno u domaćoj formi. Nakon što sam pričao i sa nekim poljoprivrednicima, video sam da je ren najbolji izbor. Prvo sam zasadio 10 ari, pa nakon toga 35 ari i imao sam prinos od oko 2.000 kilograma. Sada već imam jedan hektar.

Foto: YouTube/Screenshot

Registrovao je poljoprivredno gazdinstvo. Odlučio se za domaći ren, odnosno organsku proizvodnju, a posle je shvatio da je najisplativije prodavati gotov proizvod, pa je proširio asortiman.

"Od početka proizvodnje rena već je prošlo više od 10 godina. Pokrenuli smo preradu i oni koji u Srbiji otkupljuju od nas za ovo vreme su shvatili kakvog kvaliteta je ren i da li im ukus odgovara. Sada smo počeli da proširujemo proizvodnju. U saradnji sa tehnologom, radimo na ispitivanju tri arome namaza od rena, tako da je izbor sve veći.

Koliko god da nema mnogo proizvođača rena, tržište Srbije je malo i najbolja varijanta za zaradu jeste kada proizvođač dogovori siguran izvoz. Ako proizvedete sve prema standardima, prodaja, kaže Milovan, zaista nije problem.

Mnogi ren nazivaju korovom i zahteva "puno ruku za rad".

"Mesec dana nakon sadnje skidaju se zaperci, bukvalno se svaki koren otkopa, skine zaperak, vraća se u zemlju, sve se to radi ručno. Na stranom tržištu traže samo prvu klasu, dužine 25 centimetara, dva centimetra debljine, pravilnog oblika. Važna je prihrana i navodnjavanje, kako biste imali dobar prinos. Za okopavanje treba zaista puno radne snage. Za štetočine se mogu koristiti samo dozvoljeni proizvodi, a u to vreme, ren treba paziti", dodaje Adžić.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

BIZNIS IZ SNOVA! SRPKINJA BEZ POSLA IZNAJMILA STAN U ŠVAJCARSKOJ JOŠ DVOJICOM: Naloženo im da je mesečno plaćaju SAMO ZBOG OVOG Izvor: Kurir televizija

 (Kurir/MONDO/J.D.)