Nestašica u najavi? "Slatka kriza" zatvara šećerane širom Evrope

U Evropskoj uniji je najavljeno je zatvaranje najmanje pet šećerana, dok pojedini pogoni razmatraju obustavu prerade.
Foto: KONSTANTIN_SHISHKIN/Shutterstock

Naime, evropska industrija šećera suočava se s jednom od najtežih kriza u poslednjih nekoliko decenija. Posledice se su već vidljive na terenu. Zbog naglog pada cena, visokih zaliha i slabe profitabilnosti najavljeno je pomenuto zatvaranje fabrika.

Stručnjaci upozoravaju da se sektor nalazi u svojevrsnom slobodnom padu, pri čemu trenutni tržišni uslovi čine proizvodnju šećera iz šećerne repe sve manje održivom

Pad cena i rekordne zalihe

Glavni problem proizvođača je oštar pad cena šećera na evropskom tržištu, koje su u pojedinim državama pale ispod uvozne paritetne cene. Istovremeno, zalihe šećera su na vrlo visokom nivou, što dodatno pritišće cene i smanjuje prostor za oporavak.

Nakon nekoliko godina snažne proizvodnje i dobrih prinosa, tržište je preplavljeno šećerom, dok je potražnja oslabila zbog promena u potrošačkim navikama, smanjenja upotrebe šećera u prehrambenoj industriji, jače konkurencije iz uvoza.

Zatvaranje neminovnost

U takvim uslovima, zatvaranje proizvodnih kapaciteta postaje neminovno. Prema dostupnim informacijama iz agrarnih i industrijskih izvora, najmanje pet šećerana u EU već je najavilo gašenje ili prestanak prerade, dok jedna fabrika neće učestvovati u narednoj kampanji prerade šećerne repe.

Reč je o potezima koji bi trebali smanjiti ponudu i stabilizirati tržište, ali koji u kratkom roku znače gubitak radnih mesta i pad domaće proizvodnje.

Šta to znači za poljoprivredu

Kriza u industriji šećera direktno pogađa i poljoprivrednike, posebno proizvođače šećerne repe. U više država članica već je najavljeno smanjenje površina pod repom, raskid ugovora s delom proizvođača i niže otkupne cene za narednu sezonu, prenosi Biznisinfo.

Time se dodatno smanjuje interes za ovu kulturu, što dugoročno može dovesti do strukturnog pada proizvodnje šećera u Evropi.

Strukturni problemi sektora

Problemi evropske industrije šećera nisu samo ciklični, već i strukturni. Nakon ukidanja proizvodnih kvota u EU, tržište je postalo znatno volatilnije. Uz to, sektor se suočava s rastom troškova energije i rada; strožijim ekološkim pravilima te konkurencijom iz trećih zemalja s nižim proizvodnim troškovima. Sve to dovodi u pitanje dugoročnu konkurentnost evropskih šećerana.

Posledice i za region

Iako se zatvaranja trenutno dešavaju u zapadnoj i centralnoj Evropi, posledice će osetiti i region. Manja proizvodnja u EU može srednjoročno dovesti do većih oscilacija cena šećera, veće zavisnosti od uvoza i dodatnog pritiska na preostale šećerane u jugoistočnoj Evropi.

"Industrija šećera, nekada jedan od stubova evropske prehrambene proizvodnje, tako ulazi u period dubokog restrukturiranja, čiji će se puni efekti vidjeti tek u narednim godinama", prenosi Biznisinfo.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Ovo su nova pravila za mlečne proizvode od 1. januara! Oprez ukoliko vidite ovu nalepnicu na pakovanju - reč je o drugačijem sasavu hrane Izvor: Kurir televizija

 (BiznisInfo/Mondo)