Slušaj vest

Vest da je Srbija dobila pretnje da će njene ambasade u prestonicama Nemačke i Austrije biti meta terorističkih napada uznemirila je javnost, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otkrio je da je preteći mejl stigao i na adrese aerodroma "Nikola Tesla"i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Iz tog razloga povišene su mere bezbednosti u delu naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u Evropi, a u saradnji s drugim evropskim bezbednosnim organima, radi se na tome da se ove pretnje preduprede i otklone.

MUP je dobio zvaničnu informaciju da je reč o Denisu Krasnićiju (26) iz Švajcarske, čiji su roditelji s Kosova i Metohije, nakon čega je izdat nalog da se, po povratku u Švajcarsku, odmah javi u policiju.

Nakon što je krajem juna vehabija Miloš Žujović u terorističkom napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu teško ranio žandarma Miloša Jevremovića, posle čega je ubijen i prošlonedeljne akcije u novopazarskom selu Hotkovo, gde je nakon pucnjave koju je sam izazvao ubijen vehabija i terorista Senad Ramović, pretnje koje su stigle shvaćene su prilično ozbiljno i kao ugrožavanje nacionalne bezbednosti Srbije.

Da je reč o brižljivo koordinisanoj i realnoj opasnosti, a ne izolovanoj pretnji, mišljenja je i Dejan Miletić, analitičar i direktor Centra za proučavanje proučavanje globalizacije, koji je za naš portal ocenio da je u pitanju ozbiljan bezbedonosni izazov. 

dr Dejan Miletić.jpg
Kurir TV/Screenshot 

"Ovde se radi o sistematskom delovanju i pokušaju da se uruši pozicija države i njenih institucija. To je nastavak svih pritisaka koje smo imali unazad nekoliko godina i izazova stabilnosti naše države u kontekstu da li smo sposobni da odgovorimo na ove napade. Neko tu gleda da poveže poslednje terorističke pretnje sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji i odnosno ugrožavanjem srpskog naroda", izjavio je on za naš portal.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić potvrdio je da je u pitanju "rukopis koji je već viđen osamdesetih i devedesetih godina".

"Oni izaberu lice koje, na primer, ima istoriju mentalnih problema, onda njega isture da bi to lice izbeglo pravnu odgovornost i ruku zakona, a u pozadini toga se često kriju organizovane grupe koje deluju s političkom motivacijom", objasnio je Đurić.

Denis.jpg
MUP Srbije 

Denis Krasnići (26) iz Švajcarske, poreklom sa KiM, koji je poslednjih dana slao preteće poruke ambasadama Srbije u više zemalja, a jedna od takvih stigla je oktobra 2021. godine na adresu Ambasade Srbije u Švajcarskoj.

Ovog puta je upućen nalog za njegovo privođenje, a osim toga, država će morati blisko da sarađuje sa inostranim službama, koordinira odnosno poredi svoja saznanja sa njihovim informacijama i zajednički deluje, smatraju stručnjaci.

"To je jedini način da se odbranimo od pošasti terorizma jednog ekstremističkog delovanja, udruženog ekstremnog islamizma, nabujalog i nasilnog nacionalizma kosovskih Albanaca. Mislim da ovde ima mnogo posla za naše institucije bezbednosti", dodao je Dejan Miletić.

(Mondo.rs)