Slušaj vest

Posetu Emanuela Makrona Srbiji, domaća i svetska javnost danima najavljuje sa velikom pažnjom, jer dolazi u trenutku kada se Francuska suočava s ozbiljnim potresima nakon izbora u njihovoj zemlji. Činjenica da nije otkazana, smatraju analitičari, ukazuje na značaj i nagoveštavaju da tu zasigurno ima brojnih benefita i dogovora koji će biti obelodanjeni, a pozitivno će uticati na bilateralne odnose dve zemlje.

Prema dosadašnjim izjavama koje su se mogle čuti sa francuske i srpske strane, pred dvojicom predsednika će se zasigurno naći nekoliko važnih tema, od kupovine vojnih aviona "rafala", evrointegracija, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jačanje ekonomske saradnje i veštačka inteligencija.

Analizirajući značaj posete, programski menadžer Centra za evropske politike, Strahinja Subotić, ocenio je da je za Srbiju bila značajnija ona iz 2019. godine, kad aje došlo do “velikog reseta u našim odnosima, a ova sada bi trebalo da se nadoveže na nju”.

Screenshot 2024-08-29 160735.jpg
Printscreen/RTS 

"Prethodno je Merkelova bila ta koja je dominirala Zapadnim Balkanom od tih ekstremnih evropskih aktera, a nakon njenog odlaska Francuska se nametnula kao glavni igrač. Ipak, videli smo da Francuska ne može, u ekonomskom smislu, da se takmiči sa Nemačkom. Međutim, od Makronove prošle posete do sad naša trgovinska razmena sa Francuskom se uvećala, broj projekata, broj ljudi koji se zapošljavaju u njihovim firmama raste, pa bih ponovio, mislim da je ta 2019. bila korisna ali najbolje da sačekamo i vidimo šta ova donosi", rekao je Subotić za MONDO.

Tokom posete francuskog predsednika biće potpisano mnogo važnih dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života, a biće razgovora i o evropskoj perspektivi Srbije, rekao je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i precizirao da će biti razgovora o tome "kako predsednik Makron kao predsednik jedne od dve najjače zemlje članice Evropske unije vidi dalju perspektivu Srbije".

Zbog čega je Srbija toliko bitna Makronu?

Više puta pominjan momenat, da Makron nije otkazao posetu Srbiji uprkos činjenici da mu "gori pod nogama" zbog dešavanja u Francuskoj nakon izbora, ukazuje na činjenicu da i zvaničnom Parizu ista ide u korist. 

Emanuel Makron dolazi u Srbiju detalji
LUDOVIC MARIN / AFP / Profimedia 

Sa stanovišta nacionalnog intersa Francuske Srbija je bitan igrač, smatra Strahinja Subotić i dodaje da smo država koja je centralna - geografski, politički i ekonomski na Zapadnom Balkanu.

Makron, kao najglasniji lider u pogledu kreiranja koncepta evropske strateške autonomije, zastupa stav da su Evropi potrebni snaga i kapaciteti da postane snažniji geopolitički igrač tako što će postati samostalnija nego što je do sada bio slučaj.  To se potvrdilo tokom pandemije, kada se pokazalo koliko je Evropa bila zavisna od lekova iz Kine, jer su zbog nižih troškova proizvodnje svi lanci bili udaljeni od Evrope.

"Sada Makron traži da se ti lanci približe Evropi, da se onemogući drugim akterima usled te zavisnosti i približe granicama EU, a mi smo upravo tu. Zato je njihov interes da imaju snažan Zapadni Balkan, ne samo zato što smo mi budućnost EU, nego zato što bi naša snaga trebalo da reafirmiše evropsku stratešku autonomiju. Mogućnost kontinenta da bude snažniji na globalnoj sceni. To je vizura kroz koju Makron posmatra Srbiju – mi smo bitan deo celokupne slagalice", objasnio je Subotić.

Makronov dolazak u Srbiju tema francuskih medija

Mond prenosi da se poseta Srbiji francuskog predsednika dešava u trenutku političke krize u Francuskoj. 

Mediji citiraju i izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se na ugovoru o prodaji aviona radi već nekoliko dana, kao i da će Makron u petak, u Novom Sadu, posetiti muzej i ekonomski forum posvećen veštačkoj inteligenciji, ali da avioni "rafal" izazivaju najveće interesovanje u Srbiji.

Francuski portal Frans24 preneo je Vučićevu izjavu za AFP da je kupovina aviona "rafal" ogroman ugovor za Srbiju, a da nije mala čak ni za Francusku.

(Mondo.rs)