Slušaj vest

Pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin danas je u opštini Istok uhapšen osamdesetogodišnji Tomislav Pantić, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da i ovaj slučaj "pokazuje nameru Aljbina Kurtija da KiM etnički očisti od Srb"a. Kako navode Kancelarije za KiM, Pantić koji je u devetoj deceniji života, uhapšen je iako je u prošlosti često neometano dolazio iz centralne Srbije, gde je proteklih godina živeo, da obilazi svoje imanje u Metohiji, prenosi "Kosovo Online".

"Po mnogo puta primenjenom scenariju, za kojim prištinski organi obično posežu kada nekom Srbinu treba da se otme imovina, Pantić je praktično kidnapovan od strane takozvane kosovske policije i odveden u Prištinu, iako je u poodmaklim godinama", navedeno je iz Kancelarije za KiM.

Podsećaju da je od 2021. arbitrarno, bez osnova, na KiM uhapšena 71 osoba srpske nacionalnosti, u sklopu kampanje zastrašivanja sa ciljem, kako se navodi, da se čitave porodice primoraju na iseljavanje sa KiM ili da se obeshrabre u želji da se vrate na svoja imanja. "Pod maskom uspostavljanja navodne vladavine zakona, na Kosovu i Metohiji se vrši beskrupulozno etničko čišćenje, koje je samo u proteklih godinu dana rezultiralo iseljavanjem najmanje 15 odsto srpskog stanovništva", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ističe da nema dana a da “Kurtijeva policija ne prebije ili neosnovano uhapsi nekog Srbina“, i to se, kako napominju, odvija pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice čija se reakcija, kada reakcije uopšte ima, svodi na blaga saopštenja osude. "Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji uskraćeni su elementarni uslovi za opstanak, i Srbija će u predstojećem periodu odlučnije nego ikad posegnuti za svim političkim i diplomatskim sredstvima kako bi zločin nad srpskim narodom bio sprečen", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

BONUS VIDEO:

kurir televizija "IZVEŠTAJI AMERIČKE POLICIJE POKAZALI TZV. KOSOVO KAO CRNU RUPU?" Stručnjaci o problemu krijumčarenja ljudi

(Kosovo online/MONDO/Aleksandar Blagić)