Slušaj vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas je najavio inicijativu za izmeštanje groba jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije i Grobnice narodnih heroja sa Kalemegdana, jer je to "mnogo važno za ovaj narod i državu".

Aleksandar Šapić je na konferenciji za novinare posvećenoj usvajanju rebalansa budžeta Beograda veliki deo četrdesetominutnog izlaganja posvetio istoriji, tvrdeći da će, iako je ta odluka u nadležnosti Ministarstva kulture, gradske vlasti učiniti sve da dođe do izmeštanja grobnica.

Šapić najavio izmeštanje Titovog groba
MONDO/Tamara Sekulović 

"Ja lično i gradske službe ćemo, ako se to sprovede, učiniti sve da se obavi kvalitetna ekshumacija, ne na varvarski način, i da se jednom za svagda raskrsti sa boljševizmom i komunizmom, koji je bio poguban po srpski narod. Bićemo spremni i da finansiramo ekshumaciju", rekao je Šapić.

Spomenik Draži Mihailoviću na Terazijama

Gradonačelnik je najavio i izgradnju spomenika Draži Mihailoviću u parku Terazijska terasa. Podsetio je da je 2003. donet zakon kojim su ravnogorski i partizanski pokret izjednačeni.

"Moji đedovi su bili deo partizanskog pokreta, partizani su se borili protiv Nemaca, protiv fašista i dobrim delom su kasnije zloupotrebljeni", rekao je Šapić, a prenosi Danas.

Ekipa portala Mondo nedavno je sprovela anketu kako bi proberila šta građani misle o izmeštanju Titovog groba, a njihove odgovore možete da pogledate ovde.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija TITO KADA JE ČUO ŠTA PATRIJARH VOZI SAMO JE DAO OVO NAREĐENJE! Unuk Josip Broza otkrio: Crkva nije smela da se meša u posao države

(Fonet/Mondo/Aleksandra Virijević)