Slušaj vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka uoči sutrašnjeg govora u Ujedinjenim nacijama. Komentarisao je situaciju na Bliskom istoku.

"Erdogan sada najavljuje da se ide u potpuni sukob na Bliskom istoku. Nadam se da će Amerikanci to uspeti da kontrolišu. Oni imaju 'leverage' u obe zemlje, ako oni to ne uspeju da iskontrolišu, ode mast u propast", rekao je Vučić.

Potom se osvrnuo na rat u Ukrajini. Naveo je da sukob na istoku Evrope "ne ide u dobrom smeru".

"I bez hleba možete, bez mira ne možete. Ovo u Ukrajini ne ide u dobrom smeru. Svi pričaju o miru, ali tobož miru da 'mi pobedimo one druge', ali vidim da ima sve više lidera u svetu koji žele da se ohrabre da iskažete svoje mišljenje što je bolje moguće. Pandorina kutija je otvorena 1999. i 2008. tada su obe kutije koje nisu smete, bile otvorene.

Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali onda se čudite zašto ste izazvali ljutnju i bes ljudi u Srbiji. Pozivaju se na Čerčila kako bi voleli da ratuju i lupaju gluposti. Što manje znanja i obrazovanja, to više lupetanja, a rezultati su vidljivi.

I na teritoriji Rusije se ratuje, ne samo u Ukrajini, a gde će da se završi? Mora da postoji minimalni zajednički imenitelj, ne pričaju o kompromisu, a svi pričaju o pobedi. Biće onako kako sam predvideo, nažalost", zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Privatna arhiva Demonstracije u Izraelu

(MONDO/Aleksandar Blagić)