Slušaj vest

Čedomir Jovanović podvrgao se operaciji kičme na ortopediji Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, a nakon obavljene intervencije, se uspešno oporavlja. Hirurški zahvat je trajao gotovo pet sati tokom kojih su pršljenovi stabilizovani sa četiri titanijumska šrafa i titanijumskim prstenom.

Reč je o vrlo kompleksnom zahvatu na četvrtom i petom lumbalnom pršljenu, diskusu i spinalnom kanalu. Hirurški zahvat je trajao gotovo pet sati tokom kojih su pršljenovi stabilizovani sa četiri titanijumska šrafa i titanijumskim prstenom.

Jovanović se već oseća bolje, oslobođeni spinalni nerv mu je vratio sve funkcije desne noge, a titanijumski disk i šrafovi potpunu stabilnost kičme. Tokom dana se očekuje da će napraviti prve korake, što je i poslednja faza operativnog procesa kojim se uspostavlja puna funkcija kičme. Jovanović je nekoliko dana pre operacije bio na ortopediji UKCS gde je pripremljen za operaciju.

Reč je o povredi kičme koju Jovanović ima od ekspedicije Karakorum 2013 kada je na poziv pakistanske vlade bio deo tima koji je simbolično sastavljen od 12 alpinista, muslimana, jevreja i hrišćana (katolici, protestanti i pravoslavci) koji su u zimskim uslovima pokušali uspon na vrh K2 sa pakistanske strane.

On je do sada konzervativnim terapijama rešavao povremena pogoršanja i probleme koje je izazivala povreda četvrtog i petog pršljena, ali se tokom septembra situacija islomplikovala u postepeno oduzimanje desne noge. Nakon dijagnostike i konsultacije sa najvećim stručnjacima za neurohirurgiju u Srbiji dogovorena je hitna operacija kičme kako se pareza ne bi pogoršala u paralizu desne noge. Zbog tih komplikacija u dijagnostici su konsultovani neurohirurzi sa klinike u Minhenu koji su pre dve godine pomogli našim lekarima u prvoj operaciji te vrste koja je izvedena u Srbiji.

Jovanoviću je ponuđen i odlazak na operaciju u Minhen, ali je on to odbio, jer ima apsolutno poverenje, kako je rečeno, u srpske stručnjake koji su i do sada, uprkos vrlo ozbiljnim povredama i komplikovanim hirurškim zahvatima, izvanredno rešavali sve teške situacije. Profesor Goran Tulić je uspešno operisao Jovanovića u martu i praktično mu spasio desno koleno, posle više operacija, uprkos tome što mu je još 2016. godine na jednoj od renomiranih ortopedskih klinika u svetu rečeno da je jedino rešenje ugradnja proteze.

Bonus video:

Kurir televizija "POSTOJAO JE SPISAK ZA LIKVIDACIJU NAS 20" Čeda Jovanović: Mira Marković je IZGUBILA RAZUM, Guriju naređeno da baci SANDUK SUZAVCA

(Mondo.rs, I.L.)