KO VRAĆA MANDATE, KO FORMIRA VLAST? Izbori u Srbiji prošli, na političkom polju i dalje mnogo neizvesnosti

Deo opozicije koji je odlučio da učestvuje u izbornoj trci i postigao dobre rezultate, što im pruža šansu da na nekim nivoima učestvuju u vlasti, pokušava da odbrani taj uspeh.

MONDO/Stefan Stojanović

Od poziva na bojkot izbora u Srbiji, promene odluke da se ipak učestvuje, glasanja do sukoba oko prihvatanja izbornih rezultata - proteklih nekoliko nedelja na političkoj sceni videli smo mnogo toga. A, sudeći po dešavanjima u danima nakon 2. juna, reklo bi se da se to more još neće umiriti.

Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-promeni, saopštio je danas da vraća mandate jer "zbog izbornih malverzacija", naveo da su o toj odluci obaveštene kolege iz liste Biramo Beograd, ali neće napustiti Skupštinu grada Niša.

Deo opozicije koji je odlučio da učestvuje u izbornoj trci i postigao dobre rezultate, što im pruža šansu da na nekim nivoima učestvuju u vlasti, pokušava da odbrani taj uspeh.

U međuvremenu, Srpska napredna stranka proglasila je pobedu na izborima u gotovo svim sredinama. Zadovoljni uspehom, a tamo gde ima potrebe, najavili i pregovore sa ostalim strankama za formiranje vlasti.

Kurir/Zorana Jevtić 

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio da je pobednik lokalnih izbora koalicija oko SNS koja je uspela da zadrži vlast u Beogradu i da uveća broj mandata zbog manje izlaznosti, ali i da ima i nekih drugih pobednika u opoziciji, iako opozicija suštinski ne može biti zadovoljna ishodom ovih izbora.

(Ne)izvesno u Nišu

Posle uvida u izborni materijal koji su tražile četiri opozicione liste u Nišu, u 20 sati istekao rok za predaju prigovora Gradskoj izbornoj komisiji, a rok za odgovor je 72 sata. Za niški parlament, koji ima 61 odborničko mesto, većinu od 31 mesta tvrde da imaju i opozicija i stranke okupljene oko Srpske napredne stranke.

Gradski odbor SNS-a u Nišu oglasio se saopštenjem u kom se navodi da svi prebrojani glasovi nedvosmisleno i bez prostora za spekulaciju potvrđuju ubedljivu pobedu njihove liste.

"Opozicioni akteri koji se ili ne razumeju u izborni proces, ili su zlonamerni, ili oboje, pokušavaju populistički da predstave šta je većina i tendenciozno obmanjuju javnost ko je pobednik izbornog procesa u Nišu", navodi se u saopštenju GO SNS.

Instagram/milicdragan 

S druge strane, doktor Dragan Milić tvrdi da SNS u Nišu nema legitimitet.

"Svi mi zajedno imamo 3.332 glasa više od vladajuće stranke. Ako računate glasove onih koji nisu prešli cenzus, a koji su nesumnjivo opozicija, to se približava broju od 6.000. Od ovoga nećemo odstupiti ni za jedan milimetar. Molim sve naše birače i ljude koji imaju poveranja u nas da nam i dalje veruju, nećemo podleći pod pritiscima", kaže Dragan Milić, nosilac liste "Dr Dragan Milić".

Podršku će imati i od pokreta "Kreni-promeni" koji, iako je saopštio da vraća mandata, ne namerava da to učini sa skupštinom u Nišu jer bi time onemogućili građanima da se bore.

"To bi bila potpuna sabotaža, poput bojkota. Mi se borimo da Niš ima promenu vlasti i podržavamo tu borbu, a o pravcima te borbe odluku će doneti lokalna opozicija, među kojom je doktor Dragan Milić ostvario najbolji pojedinačni rezultat", rekao je Manojlović.

Ataimages/Antonio Ahel 

Poručio je da se nastavlja borba, ali pravnim putem - podneta su 43 prigovara u Opštini Novi Beograd, dok je cela opozicija u Nišu je podnela 30 prigovora.

U jednom su obe strane saglasne, da na nove izbore ne pristaju. Od 226.268 birača, u Nišu je na izborima u nedelju za gradski parlament i pet opštinskih glasalo 48,6 posto građana.

Da li je bojkot bio dobra odluka?

Iako je bojkot legitimna politička ideja, pitanje je koliko je u ovom slučaju doneo dobo političkim strankama koje su se za njega odlučile. Uoči izlaska na birališta, u razgovoru za MONDO direktor CeSID-a ocenio je da je predizborno "cepanje redova" za nijansu lošiji scenario za opoziciju.

MONDO/Stefan Stojanović 

Iako je u ovom trenutku rano sagledati efekte bojkota, zanimljivo je ono što je sasvim izvesno, da ćemo svedočiti "prekompoziciji" i da će doći do ozbiljnih promena i dodatnih "razbijanja na blokove".

"Možemo očekivati da će se dvopartijska podela, koja je postojala u poslednjih 6-7 meseci, verovatno pluralizovati, da ćemo svedočiti postojanju nekoliko različitih blokova koji mogu imati jak uticaj. Mi smo do sada imali neku verstu iznuđenog dvopartizma, gde se sve politički vrtelo između SNS I SPN. Realno je za očekivati neku vrstu disterzije političke moći u opozicionim redovima", smatra Klačar.

"Dinamika će biti intenzivna, neće biti jednosmerna, imaćemo jaku kampanju sapu no aktera i dosta različitih poruka. Verovatno je da će biračima biti potrebno dosta strpljenja i informisanosti kako bi razumeli sve poruke", dodao je.