PITALI SMO IT STRUČNJAKA ZA POSLEDICE SAJBER NAPADA NA POLITIČARE: Opasna "igra" koja može da ugrozi čitave države

Poslednji u nizu, kada je Srbija u pitanju, bio je sajber napad na predsednika Vlade Srbije, Miloša Vučevića, kada se na Fejsbuku pojavio lažni snimak u kom navodno govori o nepostojećim projektima Vlade

MONDO/Stefan Stojanović/Thapana_Studio/Shutterstock

Borba protiv dezinformacija postaje sve teža jer se alat "dipfejk" (deepfake) pojavio kao najveći izazov - omogućava pravljenje lažnih snimaka koji deluju apsolutno autentično. Tako su se na meti nalazile najčešće devojke, koje su postajale žrtve lažnih intimnih snimaka, a onda su na red došli i političari i montiranje izjava koje nikad nisu dali.

Poslednji u nizu, kada je Srbija u pitanju, bio je sajber napad na predsednika Vlade Srbije, Miloša Vučevića, kada se na Fejsbuku pojavio lažni snimak u kom navodno govori o nepostojećim projektima Vlade.

"Veštačkom inteligencijom kreirana je nepostojeća izjava premijera Miloša Vučevića gde je zloupotrebljen njegov lik, dok su generisanim glasom objavljeni podaci o nepostojećim projektima vlade", navedeno je u saopštenju.

Iza ovako zloupotrebljene veštačke inteligencije verovatno stoje strani bezbednosno-obaveštajni sistemi, saglasni su stručnjaci, a tim povodom Ministarstvo unutrašnjih poslova, to jest Služba za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, obratilo se kompaniji "Meta", vlasniku Fejsbuka, kako bi se uklonile navedene objave i dostavili podaci o administratoru naloga.

MONDO/Stefan Stojanović 

Podneta je i krivična prijava protiv N. N. lica i radi se na utvrđivanju identiteta osoba koje stoji iza profila na kojem je objavljen lažni video.

Evropska unija još nema pravno obavezujući akt koji bi tretirao ovu oblast, a navodno bi trebalo da bude usvojen do 2025. godine. Takav zakon nema ni Srbija, ali od februara prošle godine ima Etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije, koje su objavljene na Nacionalnoj platformi za AI.

Koliko je ovo opasno?

"Kao i svaka zloupotreba ove vrste", za početak nam je objasnio IT stručnjak Igor M. koji nije želeo pred naš objektiv jer kaže da mu se ideja objavljivanja podataka ali i fotografija na mrežama nije mu se nikad dopadala, naročito sa porastom ovakvih manipulacija.

"Koristeći političare za kreiranje lažnih vesti posledice mogu biti veće jer (montirane) izjave možda mogu izazvati jači odjek i neke dalekosnažnije posledice", objasnio je za naš portal.

Dodao je da nije problem sa mladima i tehnološki pismenim delom javnosti, koji mogu da prepoznaju ovakve montirane vesti, već što se one jednom puštene u etar brzinom svetlosti dele po mrežama, prenose na određenim portalima, "od čoveka do čoveka" i poput gluvih telefona, u nekom trenutku počinje da se prenosi kao istina. 

Za kraj razgovora, pozdravio nas je upozorenjem da ne delimo svoje privatne snimke (naročito podatke) olako po mrežama.

Obmane pomoću tehnologije koje su "uzdrmale" svet

Ova metoda obmane nije novina, ali se razvojem tehnologijem unapređuje iz dana u dan. Neki od slučajeva manipulacije pomoću tehnologije uzdrmale su svet poslednjih godina. Od snimka na kom Barak Obama naziva Donalda Trampa "potpunom sramotom", ili Marka Zukerberga kako se hvali da ima "potpunu kontrolu nad milijardama ukradenih podataka ljudi".

Od početka rata u Ukrajini pojavili su se lažni snimci u kojima Vladimir Putin objavljuje primirje sa Ukrajinom, a Volodimir Zelenski govori o predaji.

Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni traži 100.000 evra odštete zbog njenih lažnih porno snimaka postavljenih na internetu. Sumnja se da je snimke napravio i objavio muškarac (40), a pod istragom je i njegov otac.

Policija je saopštila da ih je pronašla prateći signal mobilnog telefona sa kojeg su postavljeni video zapisi i oni se terete za klevetu. Prema italijanskom zakonu, pojedini slučajevi klevećenja smatraju se kriminalnom radnjom, za koju je zaprećena i kazna zatvora.

U maju 2018, flamanska socijalistička partija objavila je dipfejk video na društvenim mrežama na kojem Tramp navodno ismeva Belgiju jer i dalje podržava Pariski klimatski sporazum.

Video je loš falsifikat – Trampova kosa izgleda krajnje neobično, dok mu se usta čudno pomeraju. Video se i završava Trampovim rečima: „Svi znamo da su klimatske promene lažne, baš kao i ovaj video", iako ta rečenica nije prevedena i titlovana.

(Mondo.rs)