KO SU SRBI KOJI IMAJU BITNE ULOGE U FRANCUSKIM IZBORIMA? Stefan i Aleksandar rame uz rame sa Marin Le Pen

U redovima Nacionalnog okupljanja, rame uz rame sa liderkom Marin le Pen, našla su se i dvojica francuska državljanina srpskog porekla - Aleksandar Nikolić i Stefan Milošević

Mihaela Šljukić Bandović/Mondo /X/Stefan Milosevic/Printskrin / You Tube

Izbori u Francuskoj izazvali su ogromnu pažnju domaće i svetske javnosti - Francuza, jer se tiče političkog pravca u kom će zemlja ići, a ostatka sveta jer će ishod uticati i na politiku prema njima. A, u redovima Nacionalnog okupljanja, rame uz rame sa liderkom Marin le Pen, našla su se i dvojica francuska državljanina srpskog porekla - Aleksandar Nikolić i Stefan Milošević. 

Ko su oni i kakve zapravo uloge imaju u francuskim izborima?

Francuski državljanin srpskog porekla, Stefan Milošević, kao kandidat ekstremno desnog Nacionalnog okupljanja osvojio je u svojoj izbornoj jedinici najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora. Ovaj mladi političar je u prvom krugu osvojio 33,01 odsto glasova u departmanu Eson, koji pripada Pariskom regionu.

Objašnjavajući svoj razvojni put, za francuske medije, pomenuo je da se u jednom trenutku priključio pokretu "Ponovo osvajanje", pod vođstvom ekstremnog desničara Erika Zemura, ali da je isti napustio zbog neslaganja sa stavovima. Nakon toga prišao je Nacionalnom okupljanju zbog, kako je sam jednom prilikom rekao, sposobnosti da jedini okupe desnicu.

U oktobru 2023. godine postao je predstavnik te partije u Esonu, a stav da će Nacionalno okupljanje dovesti na sam vrh javno je saopštio i tadašnji senator iz redova Nacionalnog okupljanja Emerik Diroks.

Na meti napada zbog dvojnog državljanstva

Na meti političkih neistomišljenika našao se jednom prilikom upravo zbog svog dvojnog državljanstva te da zbog toga ne bi trebalo da obavlja državne poslove.

"Mene lično se to tiče, ja sam rođen u Francuskoj, ali moji roditelji koji su takođe bili Francuzi, su stranog porekla. Oni su mi omogućili da imam i srpsko državljanastvo iako ga ne koristim. Potpuno razumem da su rezervisani neki poslovi koji se tiču bezbednosti zemlje. Dakle, logično je da ih ne možemo dati bilo kome...To su sve već objasnili Marin Le Pen i Žordan Bardela, koji su naglasili da se to tiče samo jednog malog broja zanimanja i da to ne bi imalo posledice na 99.99 odsto ljudi koji u Francuskoj imaju dvostruko državljanstvo", rekao je Milošević za portal mesinfos.fr.

Još jedan ekstremni desničar poreklom iz Srbije

Osim Miloševića, zapaženu ulogu u izborima ima još jedan desničar, koji je poreklom iz Srbije. Posle izbora za Evropski parlament, na kojima je francuska ekstremna desnica doživela trijumf sa 31,37 odsto glasova, Aleksandar Nikolić izabran je za jednog od poslanika koji će u tom telu predstavljati Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin Le Pen.

Nikolić je rođen 1986. godine u Garen Kolombu, predgrađu Pariza udaljenom od glavnog grada Francuske desetak kilometara. Otac mu je iz Srbije, a majka iz Portugala.

Printskrin / You Tube 

"Moji roditelji nikada nisu uzeli francusko državljanstvo, ali ja sam vaspitan da volim Francusku. Moj otac nije sebe smatrao Francuzom, ali je verovao da na ovom tlu mora sve da radi kao Francuz. Osećao je da je on taj koji treba da nešto da ovoj zemlji koja ga je primila", rekao je 2021. godine za Echo republicain.

Bio je na 19. mestu na listi Nacionalnog okupljanja na nedavno održanim izborima za Evropski parlament, na kojima je francuska ekstremna desnica doživela trijumf osvojivši najviše, tj. 31,37 odsto glasova, gotovo dva puta više od stranke "Preporod" predsednika Emanuela Makrona za koju je glasalo 14,60 odsto Francuza, dok je lista koju je podržala Socijalistička partija, na čelu sa Rafaelom Gliksmanom, na trećem mestu, sa 13,83 odsto glasova.

Desničar koji (ni)je za EU

Iako, u skladu sa novim programom stranke, tvrdi da nije protiv EU, on naglašava da Evropa ima posledice na život Francuza, pa da je u nekim domenima treba reformisati, dok "patriotizam i asimilacija" za njega imaju ključnu važnost za zajednički život Francuza.

Tokom kampanje za izbore za Evropski parlament, (EP) pozivajući Francuze da u što većem broj izađu na glasanje, naglašavao je da Evropa ima posledice na svakodnevni život Francuza”, posebno kada je reč o poljoprivredi i tržištu električne energije.

U izjavi za medije poručio je da Regionalni savet dobija novac od Evropske unije i može da usmerava korišćenje određenih evropskih fondova, te da će se on boriti da se oni koriste u interesu preduzeća, poljoprivrednika i stanovnika regiona.

Desnica na korak od preuzimanja vlasti

Nakon prvog kruga izbora u Francuskoj, desnica je u prednosti u odnosu na Emanuela Makrona i, kako mnogi stručnjaci ocenjuju, "na korak od preuzimanja vlasti.

Nacionalno okupljanje, koju u Francuskoj nazivaju 'krajnje desničarskom i ekstremističkom strankom', osvojilo je 34 odsto, zeleno-leva koalicija Novi narodni front je na drugom mestu sa 28,1 odsto, dok je lista predsednika Makrona osvojila 20,3 odsto glasova, a Republikanci 10,2 odsto.

Marin Le Pen, liderka Nacionalnog okupljanja, pozvala je pristalice da u drugom krugu podrže njenu partiju jer samo apsolutna većina omogućiće da dobije premijerski mandat i napravi vladu.

(Mondo.rs)